Halaman

Ke Kaison

Asha Lya | Mac 31, 2014 | 11Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Macam dah agak lama Lya tak
update sebarang entri di sebelah malam.
Maklumla jarang dah Lya top up nie internet.
Malas sesangat.
 
 
Lya kan kalau pergi Kaison memang tak sah
ada ja nak merembat sesuatu.Sabtu lepas jenjalan
kononnya nak mencari bunga. Bukan je bunga
Lya beli ini sekali Lya rembat.
 


frame bersama bekas kotak polkadot (sudah tentu biru favourite my colour)


Suka sangat masuk ke Kaison sebab barang hiasannya comel-comel.
Oh a bunga tu Lya ada buat DIY something. Nanti La tunjuk
apa yang Lya buat dengan bunga tu.


Selamat beristirehat..Daaaa

Terima Kasih

Segmen : Bloglist April 2014 By PERMATABIRU

Asha Lya | Mac 31, 2014 | 12Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Sempat lagi segmen mudah.
 Kot-kot tersangkut boleh jadi bloglisnya.


http://permatabiru0310.blogspot.com/2014/03/segmen-bloglist-april-2014-by.html


Terima Kasih

Kan Dah Terkena

Asha Lya | Mac 31, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhari Isnin.
Sekadar lawak di pagi Isnin.
Jangan stress-stress pagi nie

Nak kenakan orang diri sendiri yang terkena.


hua hua hua


Just kidding :)

Terima Kasih

MR & MRS Hafiezy Mini Giveaway

Asha Lya | Mac 31, 2014 | 19Komen | >
Rebut peluang menang Wang tunai RM50 : Top Refferal, Wang Tunai RM50 : Best Wishes , Monopod x 2 : Random.Org , 100 pcs Namecard Blog Vanilla & Chocolate + Bookmark . Siapa yang berminat sila tekan banner di atas . Terima kasih :)


Ucapan for Mr & Mrs Hafiezy


Assalamualaikum Zara..Semalam bah plak Annivessary tahun kedua perkahwinan Zara kan.
Lya hanya mampu doakan yang terbaik agar Masjid yang
didirikan Zara bersama suami akan kekal hingga ke Jannah...Insyallah pasti
ada rezki buat zara dan suami memiliki cahaya mata seperti yang di idamkan
setiap pasangan yang dah berumahtangga.Moga perkahwinan tahun kedua
ini akan lebih bertambah membawa seribu makna buat zara sekeluarga.
Pasti kemanisan hidup berumahtangga akan lagi bertambah-tambah.
Insyallah Amin Ya Rabbal Alamin....


Terima Kasih

Pertemuan

Asha Lya | Mac 28, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum


Firstly tq Zara coz sudi jumpa Lya.
Zara is pemilik cerita cinta vanilla & coklat.
Walaupun kitaorang sama-sama duk kat kk@Kota Kinabalu.
Bukan selalu ada masa free dapat jumpa face to face macam nie.
Memasing ada komitmen kan.
Kebetulan Zara ajak jumpa gi umah uzu sisnya weeding ahad lepas.
Apa lagi jomla pergi :)


Dapat juga jumpa blogger emas putih @uzu
First time juga kami jumpa..Sempatla juga berselfie ngan diorang.








gambar agak kurang jelas cilok dari wechat


Seronok dapat jumpa sesama bloger Sabahan.
Walaupun pertemuan hanya sekejap tapi bermakna.
Insya'Allah ada kesempatan lain jumpa lagi.


Wassalam


Terima Kasih

70 Day's Only

Asha Lya | Mac 27, 2014 | 30Komen | >
Assalamualaikum

Bila belek-belek kalander..
Oh may hanya tinggal 70 hari lagi i'm bride to be.
Mula la garuk kepala yang tak gatal tu...Nak kena tengok ceklist
apa benda lagi yang kena buat.Rasanya banyak lagi nak di settlekan.
Semua kena urus sendiri..Tak boleh nak mengharap orang lain (memang itula
prinsip Lya, buat selagi mana mampu). Insaya'Allah mudahan semuanya
dipermudahkn urusanku.Amin





copy google


Wassalam

Terima Kasih

WW : Aku Masih Setia

Asha Lya | Mac 26, 2014 | 17Komen | >
 
 
 
 
 Hampir 8 bulan engkau bertapak di blog ku.
Terima kasih nuffnang tak putus-putus bagi rezeki padaku.
Alhamdulillah.
 

Aku tetap masih setia bersama mu

Terima Kasih

Aduhai Sikitnya

Asha Lya | Mac 25, 2014 | 21Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Entahla sekarang nie mood macam makin tenggelam ke laut
la plak nak membuat entri kat blog nie.
Terlalu banyak perkara yang difikir nak diselesaikan.
Kekadang idea pun tak ada menyinggah nak menaip.




 
Beberapa hari  lagi kita akan meninggalkan bulan March.
Bulan nie Lya hanya mampu buat banyak nie je entri.
Oh maiiii bulan depan annivesarry kelahiran blog Asha Lya la.
Nak juga buat GA but button follow tu tak elok-elok lagi adehhh.
Bermasalah la macam nie.



 
banyak nie ja ada :(


Terima Kasih

Cuti-cuti GIVE AWAY

Asha Lya | Mac 24, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Sekarang nie dah slow sikit nak join segmen.
Kekadang tak brkesempatan.
Kali ini nak support segmen fiza..syarat pun super simple
jom jom
 
 
http://ourmemoria.blogspot.com/2014/03/cuti-cuti-give-away.html
 klik banner


Jawapan Lya:

Fiza akan bercuti di Sabah kot :D

Terima Kasih

kembali Lagi

Asha Lya | Mac 24, 2014 | 13Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Selamat kembali bersiaran...nak nyah habuk debu-debu
kat tepi-tepi blog nie fuhh fuhhh...Biarpun hanya beberapa hari
Lya tinggalkan blog terasa macam begitu lamanya.
 
 

Salam pagi Isnin semua & selamat melaksanakan tugas
hari nie.Have a nice today
 
 
 
 
Wassalam


Terima Kasih

Cuti Berblog

Asha Lya | Mac 20, 2014 | 13Komen | >
Assalamualikum
 
 
Lya ambik cuti esok ada perkara nak d uruskan.
Jadi 3 hari Lya cuti update blog.
Jumpa Isnin depan

 
 
 terima kasih semua pengunjung yang sudi bertandang
nanti Lya lawat anda semua ya :D


Tata titi tutu


Terima Kasih

Kini Bershaklee

Asha Lya | Mac 20, 2014 | 16Komen | >
Assalamualaikum


Lya minta maaf ya kemarin Lya
tak ada blogwalking kengkawan bloger
akibat masalah internet.Harap hari ni ok seperti biasa.
Nanti Lya datang melawat.


Al-kisahnya Lya dah start mengambil produk 
Shaklee.Ini first time nak cuba harap-harap berkesan.
Ini la masalahnya metabolisma tak ballance.Beli
dengan member dapatla harga murah-murah.




Sebelum nie dah bermacam jenis vitamin Lya makan.
Scot emulsion semua jenis dah telan, Appeton pun sama juga.
Ada lagi vitamin c entah apa jenama tak ingat pun
Lya dah makan pun tak berkesan juga.
Harap-harap produk nie sesuai dengan antibodi Lya.


Wassalam

Terima Kasih

GAYAT

Asha Lya | Mac 19, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum



Setiap orang ada kelebihan & kekurangan memasing kan.
Bagi diri Lya sendiri plak terus memang Lya memang
takut pada ketinggian..Gayat la tu kan 
Biarpun rumah dua tingkat Lya tetap gayat
bila pandang ke bawah.Terasa begegar seluruh badan nie
bila lihat ke bawah dan rasa macam nak pitam.


pinjam kat google


Pernah sekali Lya ikut kem motivasi masa study dulu.
Nak tak nak terpaksa juga buat aksi nie.


sempat lagi senyum-senyum :P



Ini salah satu pengalaman Lya..Anda plak macam mana????
Ada sama macam Lya penggayat :D


Wassalam



Terima Kasih

Cabaran 15 Hari Bersama Clinicell

Asha Lya | Mac 18, 2014 | 25Komen | >
Assalamualaikum

 Rasanya dah ramai blogger yang tahu mengenai
dan cuba produk clinicell nie kan.Ada peluang
Lya pun nak juga mencuba..Sapa tau memang berkesan kan.
 Lya ni ada masalah eye bag kat bawah mata.Susah nak hilangkan
Harap produk ini dapat membantu (tak salah mencuba kan).
Lagi pun  produk nie mendapat kelulusan dari Jakim.



 Disertakan sekali shake kaler purple (mcm taw ja warna kegemaran  kita)




Semalam hari pertama Lya start minum .
So tunggu lepas 15 hari kesannya.


Wassalam


Terima Kasih

Peti Sejuk Sudah Selamat Sampai

Asha Lya | Mac 17, 2014 | 32Komen | >
Assalamaualikum
 
 
Alhamdulillah peti sejuk sudah selamat sampai.
Kitaorang bawa peti sejuk nie guna viva je :)..
Dah macam kereta 4wheel dah gayanya.
Ramai yang tak percaya tapi inila realitinya.
Ingat kereta viva yang super comel tu tak muat.
 
 
 kereta yang dah banyak berjasa

 
sebiji macam nie la (gambar pinjam kat google)
Yang tinggi paras bahu je.

Terima Kasih

Review : Produk Mistine Q Perfec Lipstic

Asha Lya | Mac 17, 2014 | 10Komen | >
Assalamualaikum


Alhamdulillah hari tu Lya ada join
segmen dedeq.Tak sangka kali ini da rezki
Lya & dapat hadiah berupa 
Produk Mistine Q Perfec (2 in 1 - lips base + lips color in 1 stick)
 Hadiah ini disponser oleh Madihah



Kod 04 Deep Pink


1

2

Lipstic nie memang sesuai dengan kulit Lya.
Kulit sawo matang.
Warnanya pun cantik & rasa seperti buah-buahan.
Sapa nak cuba boleh hubungi :


  Saudari Madihah

 SMS/WHATSAPP : 017-3927983
Harganya plak :

Rm23 Semenanjung
Rm26 Sabah/Sarawak
Include postage


Terima Kasih

Resepi : Desert Cheesekut Almond Sabahan

Asha Lya | Mac 14, 2014 | 19Komen | >
Assalamualaikum


Resepi pertama Lya sisipkan kat blog kesayangan nie.
 Percubaan pertama..Alhamdulillah menjadi juga.
Mudah sangat macam nak tergolek-golek membuatnya.
Tangan tak ada seni baking-membaking inila jadinya.
Jom tengok cara Lya buat.


sumber: resepi dari pelbagai tempat


Bahan-bahannya :


 semua org pun pasti dah taw dah kan

Krim cheese, Whiping krim, Biskut (perasa ikut suka kata hati,lya guna marie), serbuk almond


Cara membuatnya :



1. Lya potong dadu krim cheese

2.Oleh kerana tak ada mixer lya guna blender (janji boleh mix)

3.Masukkan krim cheese, whiping krim, gula lya letak sesudu je (tak maw manis)

4.Oh ya pasal sukatan lya main agak2 je (ikut suka kata hati muahahaha)

5.Blend hingga sebati ok



6.Lya basahkan biskut dengan air masak

7.Susun biskut kat bekas keci-keci comey

8.Oh ya nie almond Lya kasi panggang kat kuali (kejap je jgn lelama)

9.Letak la lapisan cheese kat atas biskut pastu tabur almond and
Lya ulang sebanyak 2 lapis.

10.Lastly dah siap semua letakla dalam peti ais (jangan letak dalam freezer nnt jadi batu plak)
Lya buat malam paginya dah boleh makan nyum nyum nyum sedapnyaaaaaaa


Tadaaaaaa yeayyy inila dia
Ada gaya macam boleh meniaga ke????



last choice nak kasi habis tu whiping krim & cheese (nnt basi sayang la plak)


Next ada lagi projek masakan yang Lya nak buat..

Terima Kasih

Sedekah

Asha Lya | Mac 14, 2014 | 13Komen | >
Assalamualaikum


Tadi masa Lya datang kerja
hujan rintik-rintik dah mula turun sikit-sikit.
Harapan hujan akan turunla dengan lebatnya
membasahi bumi kita yang dah makin kekeringan nie.
Apa pun rezeki yang Engkau berikan kami terima.
Syukur Alhamdulillah.




sekadar perkongsian untuk kita & untuk diri Lya juga.
Yang penting niat tu kena ikhlas kan..
Salam Jumaat


Wassalam


Terima Kasih

Nuffnang Dah Aktif

Asha Lya | Mac 13, 2014 | 19Komen | >
Assalamualaikum



Tetiba Lya teringin plak nak makan KFC tengahari macam nie
ada yang nak belanja ke ??? :D
Ujung minggu nnt kita pergi


emmm sedapnya


Back to tajuk..Ini boleh dikira aktiviti pagi Lya
tiap kali buka nuffnang Lya akan jenguk
kat bawah nie..lya akan klik balik iklan mereka-mereka
yang menyinggah cne..Ini salah satu cara Lya nak kesan.


Kekadang Lya klik je tak bagitau c pemilik blog. Lagi pun sekarang
iklan nuffnang dah makin aktif  dah kan kat blog.
Dah jarang dah burung biru tu muncul.


 mereka yang selalu berkunjung


Terima kasih semua yang sudi berkunjung & klik iklan kat blog Lya.
Kekadang Lya tak sempat nak membalas..Lya minta ampun ya.


Wassalam


Terima Kasih

Update B2B : Paper Bag & Door Gift

Asha Lya | Mac 13, 2014 | 28Komen | >
Assalamualaikum

Hanya tinggal 2 bulan lebih lagi
masih sempat kot. Minggu lepas dah start dah Lya
packing door gift kat dalam paper bag.
Dengan bantuan mama Lya di kampung.
Kat dalam paper bag tu lya letak makanan & sapu tangan/keychain (DIY).


 buat sesimple je...nak siapkan dalam 400 memang boleh fengsan juga nie
doodle tu lya copy je kat google.. lya tak reti buat doodle2



master simpan kat dalam beg karung.


Amacam ada ok juga paper bag Lya tu???


Terima Kasih

Peluang Terbuka : Peraduan "Aku dan Kerata Dari RichPlan4U

Asha Lya | Mac 12, 2014 | 25Komen | >
Assalamualaikum


Ini peluang untuk anda.
So apa tunggu lagi hanya dengan menulis/melakarkan pengalaman
bersama kereta anda
anda berpeluang memenangai hadiah dari pihak RichPlan4U.


Kerjasam dari pihak Salam Media & RichPlan4U




hadiah pun cukup lumayan..


RichPlan4U.com, adalah syarikat yang menawarkan servis perbaharuan insuran kereta dan cukai jalan menawarkan sehingga 15% potongan harga ke atas NCD sedia ada. Dari sekarang hingga ke 31 Mac, tuan/puan boleh membuat tempahan awal (tertakluk kepada tahun ini sahaja).
Sehubungan dengan ini, pihak RichPlan4u menganjurkan peraduan “Pengalaman Aku Dan Kereta” dan hanya terbuka kepada bloggers. Penyertaan sangat mudah, hanya ceritakan apa saja pengalaman dengan kenderaan, kereta atau motor dan anda berpeluang menangi sebuah iPad Mini dan 5 power bank!


Kriteria Penghakiman


Kriteria untuk Peraduan “Aku dan Kereta” akan ditentukan berdasarkan kisah yang paling menarik. Oleh 
itu kualiti penulisan sangat ditekankan. Kami menerima post lebih dari 1 penyertaan, post berserta gambar 
 (sangat dialukan). Pihak penganjur, RichPlan4u akan menentukan pemenang.



Penyertaan Mudah:

  1. Post mestilah mempunyai 2 pautan,  http://bit.ly/1qs0xI9 dan borang diskaun 15% di http://bit.ly/1kdPjU2
  2. Sebutkan “Potongan sehingga 15% untuk insuran dan cukai jalan, tempahan awal bermula sekarang hingga ke 31 Mac”. 
  3. Ceritakan sedikit tentang penganjur, RichPlan.
  4. Ceritakan kisah “Aku dan Kereta”  di dalam blog anda!
  5. Post di dalam bahasa Melayu atau English.
  6. Tinggalkan komen berserta pautan blog post ini
  7. Tarikh tutup penyertaan adalah 23 Mac 2014.

Selamat mencuba..Apa tunggu lagi jom jom

Terima Kasih

Trauma : Pukau

Asha Lya | Mac 12, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum


Seingat Lya pernah dulu sekali terkena
" pukau " nie.Dalam sekitar  tahun 2009.
Masa tu Lya masih study lagi.


Lya naik nie satu bas mini..macam biasa Lya letak
handfone kat poket baju Lya..Masa tu Lya pakai baju kurung.
Entah di mana silapnya.Lya pun tak perasan masa bila
Lya ada tersentuh orang yang memukau tu.



kredit google



Sedar tak sedar..Bila Lya dah sampai hostel baru tersedar
yang handfone dalam poket Lya dah hilang.
Ya Allah punyalah Lya cemas masa.
Apa tidak semua kontek number ada kat situ
lagi satu Lya baru je beli handfone tu (jenis hf yg mcm kat atas tu)...


Punyala sedihhh..Dah berlaku terima dengan redha.
Selepas kejadian tu Lya sentiasa berwaspada.
Sekadar perkongsian kisah silam..



Wassalam







Terima Kasih

Sayu

Asha Lya | Mac 11, 2014 | 14Komen | >
 
 
 
 Sebenarnya banyak benda yang Lya nak lakarkan
kat blog Lya nie..Tapi mood masih bersedih.
Lya simpan je kat draf dulu.
Nanti bila keadaan dah ok Lya publish.



kredit google
 

Cuba try guna freebies " Salam " ehh menjadi juga
kredit kat bloger Nabila Medan

 
Wassalam

Terima Kasih

Macam-Macam Cerita : 2nd Blog Contest..

Asha Lya | Mac 11, 2014 | 14Komen | >
Assalamualaikum
Mari sama-sama kita support segmen
kali nie..syaratnya mudah je
http://thisni3zahata.blogspot.com/2014/03/macam-macam-cerita-2nd-blog-contest.html
 klik banner


Cadangan :
3. Jam tangan & perhiasan diri yang comel-comel



Terima Kasih

Kampung

Asha Lya | Mac 10, 2014 | 16Komen | >
Assalamualaikum


Rasa rindu menggamit lagi.
Sabtu lepas Lya balik kampung.
Bila dah baliK ke kampung macam dah tak
maw dah balik ke bandar ehehehe...



cuaca cerah waktu matahari pagi nak bersinar


ayam-ayam kampung yang tiap-tiap pagi akan berkokok

pokok buah ciku yang sentiasa bebuah tak kira masa


Seronok suasana di kampung.
Ok la nak mulakan rutin Isnin...Selamat bekerja

Terima Kasih

Anne Nurain's Birthday Giveaway

Asha Lya | Mac 10, 2014 | 8Komen | >
Assalamualaikum



Lya ada jadi salah seorang sponser kat cne.
Jom sama-sama meriahkan segmen Anne.


http://anne-nurain.blogspot.com/2014/03/anne-nurains-birthday-giveaway.html
 klik banner


Ucapan khas buat Anne sempena 
Birthday Gurl yang ke 26

banner untuk anne ehehe


" Sempena ulang tahun kelahiran anne tahun nie Lya doakan
muadahn anne sentiasa dipanjangkan umur, di murahkan rezki, diberi kesihatan
& berjaya. Moga cita2 mulia anne nak jadi cikgu akan tercapai Amin ":


Nah cup kek untuk anne ;)




Wassalam



Terima Kasih

Selamat Hari Wanita 2014

Asha Lya | Mac 07, 2014 | 14Komen | >
Assalamualaikum


Esok Lya balik kampung..Mungkin tak sempat nak wish
esok bersempena hari wanita untuk semua yang bergelar wanita.
 Wanita hiasan dunia.

" Selamat Hari Wanita " 
 kredit google



SAMBUTAN HARI WANITA ANTARABANGSA 2014



PERUTUSAN KHAS
YB DATO’ SRI ROHANI ABDUL KARIM, MENTERI PEMBANGUNAN WANITA, KELUARGA DAN MASYARAKAT SEMPENA SAMBUTAN HARI WANITA ANTARABANGSA 8 MAC 2014
 

Hari Wanita Antarabangsa  2014 membawa seribu pengertian kepada setiap wanita di Malaysia, kerana hari ini merupakan hari pengiktirafan dan penghargaan ke atas sumbangan, pengorbanan serta perjuangan wanita generasi terdahulu yang menjadi sumber insipirasi wanita masa kini.


Tema yang diperkenalkan oleh UN-Women, “Equality for Women is Progress For All”,menjadi penyuntik semangat supaya wanita-wanita lebih bersedia berganding bahu di arus perdana bersama kaum lelaki untuk terus memacu jentera pembangunan Negara, selain berperanan sebagai pengukuh ikatan kekeluargaan.


Harapan saya, misi Hari Wanita Antarabangsa 2014 ini dapat meneruskan legasi memartabatkan peranan wanita di Negara ini dengan lebih berkesan.


Selamat Hari Wanita Antarabangsa 2014 kepada semua wanita Sri Kandi tanah air.


YB Dato’ Sri Rohani Abdul Karim
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat


 Kredit SINI

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign