Halaman

Cuti Sempena Kemerdekaan

Asha Lya | Ogos 30, 2014 | 11Komen | >
Assalamualaikum
 Hari ni Lya balik Kampung di Beaufort sorang diri.masih dalam perjalanan.
tanpa En.Suami di sisi sobs sobs..
Kepada semua yang bercuti selamat bercuti.
 Salam Cuti Kemerdekaan Malaysia Ke 57






Wassalam



Terima Kasih

Alhamdulillah Rezeki Dari Ephyra

Asha Lya | Ogos 29, 2014 | 32Komen | >
Assalamualaikum


Terima kasih sekali lagi buat team Ephyra
terutama Pn.Amiza dan blogger Kak Mia Liana kerna
memilih Lya sebagai salah seorang pemenang
untuk Cabaran Ephyra Fasa kedua.



Syukur alhamdulillah Lya anggap ini rezki
selepas kawin. Hadiah berupa wang tunai RM200 beserta cenderahati berupa mug
dan peserta yang 20 terawal hantar penyertaan dapat set trial ephyra.
Mudahan bertambah murah lagi rezki Ephyra Amin
Insyallah.





Saingan yang sengit tidak mematahkan semangat Lya
untuk mencuba. Ternyata semua memberikan entri yang hebat-hebat belaka.



 Alhamdulillah Lya kat no.4



http://www.mialiana.com/2014/08/pengumuman-pemenang-fasa-kedua-giveaway.html 

 Nak tengok " Testimoni dari Lya " boleh klik je



Wasalam


Terima Kasih

Kesejukan Mengundang Kelaparan

Asha Lya | Ogos 28, 2014 | 22Komen | >
Assalamualaikum


Kat sini suasana sejuk walapun hujan tak turun lagi.
 Bila dah sejuk yang amat perut pun mula berdendang sayang.
Teringat cheese kek leleh yang Lya buat last week.
En.Suami nak sangat makan.
Buat simple-simple je janji sedapppp..



Ini la dia chesse kek leleh versi orang yang dah kawin kihkihkih.



Wassalam





Terima Kasih

Banjir Kecil

Asha Lya | Ogos 28, 2014 | 24Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Selamat pagi semua.
Intipati pagi ni berkenaan banjir kat
kawasan perumahan tempat Lya tinggal.
Hujan yang turun sejak tengahari hingga ke petang kelmarin
mengundang banjir kecil.Syukur juga cepat surut.
 Kalau tidak maunya kami berpindah-randah angkat barang.


Ini pertama kali banjir sejak Lya tinggal menyewa kat sini
hampir 2 tahun.Kawasan perumahan ini memang agak rendah sedikit
disamping sebelah tu ada parit besar.
Risau juga kalau hujan berterusan.




Macam sawah padi pun ada
 


Sekitar pukul 5pm kelmarin
 


Suasana ketika hujang dah mula renyai-renyai.


Wassalam

Terima Kasih

Beronline Dengan Mrs.Red

Asha Lya | Ogos 27, 2014 | 25Komen | >

Assalamualaikum



Sejuk kat sini hujan turun sejak tengahari tadi wuwuwu. sejukkkkk...
Oleh kerana pc Lya kat office nie agak lembab sikit dah.
(padahal memang dah lembab yang amat pun)
Terpaksala Lya guna Mrs.Red ni nak
wat entri or bw kat blog kesayangan, lagi mudah plak sebenarnya.




Tak payahla bagi tunjuk mukanya dia malu la kihkihkih.


Lya baru lagi guna ni Mrs.Red.Adalah dalam 3 minggu macam tu.
Hf biasa-biasa je masih mampu milik. Kiranya masih baru la masih bau kedai wewewe.
Ipad Lya En.suami guna tak pe la dah hidup berumahtangga ni
kenal kongsi-berkongsikan. Tak luak pun hihihi.
 Ok la stop merapu di office yang sejuk umpama macam korea-korea gitu.



Wassalam

Terima Kasih

Sarapan Apa???

Asha Lya | Ogos 27, 2014 | 28Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
 Morning all's..
Anda mengambil sarapan apa pagi ni???
Sarapan tu penting sebelum memulakan tugas atau rutin seharian.
Kena ambik biarpun dalam kuantiti yang sedikit.
 



Lya macam biasa kena minum susu pepagi.
Dah terbiasa sejak dari azali lagi.
Kalau malas nak bancuh susu tepung Lya beli je susu UHT ni buat stok.
Memang feveret Lya minum susu tak kira la perisa
strawberry, coklat or full cream. Makanan tambahan biskut Jacob's.
Selamat bersarapan.



Wassalam


Terima Kasih

Rim Kereta Baru

Asha Lya | Ogos 26, 2014 | 27Komen | >
Assalamualaikum
 
 
Morninga all's...
Macam korang hari ni sihat tak??..Lya ok
mood pun dah ok hhee.
Nak bebel-bebel kejap kat blog.
 
 
Ni salah satu misi En.Suami Lya
nak tukar rim baru buat keretanya.Ok la baiklah Lya
ikutkan je misinya tu.Rim ni saiz 14.
Lya bab-bab kereta masih terlalu cetek lagi ilmu di dada.
Nanti la Lya explore pasal kereta ni.

 
 
 


Harga 4 biji RM700 beli kat Sandakan.
Dia suka warna merah hitam sebab sama dengan warna SESB. Ada-ada saja la dia tu.
Pasangnya tak lagi ni nak beli tayar baru dulu baru boleh tukar.
Insyallah ada rezki lebih apa salahnya bagi cantik
tu kereta.Terlalu banyak jasanya kereta tu buat kami.
Tanpa dia siapala kami ececehhh.
Ok habis suda membebel pepagi nak bw mana yang sempat ni.



Wassalam

Terima Kasih

Musim Buah-Buahan Di Kampung

Asha Lya | Ogos 25, 2014 | 27Komen | >
Assalamualaikum

Ehh dah tengaharai..Hari ni terlewat sikit up entri.
 Banyak keja kat office mood pun tak berapa nak ok sangat.
Mata masih mengantuk macam nak terlelap je.
Ermmm.Sabar jela wahai mata



Belum terlewat Lya nak up entri buah-buahan yang ada kat
Kampung Lya.Di akui sekarang kan musim buah.
Sana-sini kat tepi sepanjang jalan ada je orang berjual buah.
Kesempatan yang ada sebelum musim buah ni berakhir.
Lya sempat juga merasa hasil buah-buahan
yang ada kat umah Lya.





Pokok rambutan kat belakang umah Lya
Sepokok pun tak habis makan
 



Suka pemandangan langit yang cerah.
Pokok durian pun kat belakang umah Lya.




Pokok bambangan dan mangga tepi umah Lya





Pokok buah tarap


Buah manggis yang Lya tak sempat makan
dah habis dah.Tahun ni tak banyak sangat pokoknya berbuah.


Itu la antara buah-buahan yang ada dekat
kawasan perumahan Lya di Kampung. Ada lagi buah cempedak,
buah sentul, buah ciku tapi tahun ni tak berbuah.
Seronok kalau tinggal di Kampung.
Nak makan buah free je hheee...



Wassalam


Terima Kasih

Rumah Kucing

Asha Lya | Ogos 21, 2014 | 27Komen | >
Assalamualaikum

Kucing pun dah ada rumah dah.
Ehhh bukan kepunyaan Lya.
Lya tumpang snap gambar je.
Kucing sekarang dah moden.


Siap bertingkat-tingkat lagi.
Lya suka pi ronda-ronda kat pet shop
Lagi-lagi kalau ada banyak kucing
Rindu kat kucing Lya di Kampung.
Yeayy esok Lya balik kampung.
 Esok lya cuti berentri.
OK la bye ta ta ti ti tu tu



Wassalam

Terima Kasih

Mem'Packing' Barang

Asha Lya | Ogos 21, 2014 | 18Komen | >
Assalamualaikum


Amboi tajuk main hentam je kihkih.
Tak pejanji intipati cerita sebenar ada kat situ.
Alkisahnya bermula semalam Lya baru nak kemas sikit-sikit barang yang
nak di bawa ke umah En.Suami di Kinabatangan.
Ingatkan sikitla barang-barang Lya rupanya masih banyak lagi.
 Alamak. Bab tu kena kemas sikit-sikit kalau sekaligus
mawnya fengsannn...


Dekat 2 tahun juga Lya tinggal menyewa kat sini.
Puan rumah pun baik dah anggap Lya macam adiknya sendiri.
Memang selesa tinggal kat sini. Kawan seumah pun baik-baik.
Terasa sedih plak nak pindah.Tapi apakan daya
Lya dah bekeluarga, So mestila nak ikut Suami.



Tak cukup 2 kotak nak kena tambah lagi berkotak-kotak kihkihkih


Misi akan diteruskan lagi sehinggalah selesai. Nak cari kotak lagi.


Wassalam

Terima Kasih

Email Gmail

Asha Lya | Ogos 20, 2014 | 23Komen | >
Assalamualaikum

Setakat ni Lya ya ada 3 email.

* Email personal
* Email khas untuk blog
* Email khas untuk kerja kat office


 Lya tak pernah curang lagi guna email lain hheee.
Setia pada Gmail



Korang plak ada berapa email...ada sama macam Lya ke hheee


Nota : Sebenarnya tak tahu nak update apa so merapu je lebih kihkihkih
 Jadi juga satu entri kan kan



Wassalam


 

Terima Kasih

Tanggungjawab

Asha Lya | Ogos 20, 2014 | 17Komen | >
Assalamualaikum

 Terjumpa kat facebook tadi.
Ada sesetengah manusia yang tak menggunakan
akal dengan sebaiknya sesuka hati bila memandu.



Anda pernah tak alami kereta kat depan tak bagi signal
tapi tetiba masuk ke simpang. Selalu alami situasi macm ni
Huhhh boleh mendidih di buatnya..






Wassalam

Terima Kasih

Photo Print Dari Pixajoy Sudah Sampai

Asha Lya | Ogos 19, 2014 | 23Komen | >
Assalamualaikum


Alhamdulillah photo print Lya dari Pixajoy
suda selamat sampai petang kelmarin.
Lya buat payment Jumaat lepas.So
hari ni Lya terima sebab Sabtu Ahad kan cuti.


 Lya print photo masa Lya nikah


Setakat ni service pixajoy memuaskan.
Next ada lagi edisi lain menyusul.
Masih terlalu banyak lagi pic yang Lya
belum cuci ni..Adehh sabar je la


  http://www.pixajoy.com.my/affiliate-url?c=GEN300x250&b=PIXAJOY&i=96729&sign=46e843aa1a28510902ae83a9de71d0f8&f=wl

Kalau nak daftar klik je kat banner ni


Entri berkaitan Pixajoy

Tutorial Cara memasukkan Photo Ke pixajoy
Shopping di Pixajoy






Wassalam

Terima Kasih

Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com

Asha Lya | Ogos 18, 2014 | 41Komen | >

Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 18 Ogos 2014, iaitu tepat jam 10.30 pagi sehingga 10.30 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #10 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Terima Kasih

Projek Hujung Minggu

Asha Lya | Ogos 18, 2014 | 22Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
Selamat berhari Isnin korang semua.
Cuaca kat sini sejuk je hujan semalaman.
 Macam nak tak nak ja datang keja tadi.


Hujung miggu korang selalu mesti ada aktiviti
menarik kan. Lya Sabtu yang lepas join roomate
pergi open house. Asal hujung minggu sepanjang syawal
ni tak lari dari open house.Alhamdulillah dapat juga makan
free ekekeke.



Tinggal plastik je isinya dah guna hheeeee


Ini la antara projek Lya hujung minggu lepas.
Suami plak keja tak dapat balik.So lonely-lonely la.
Ini ada satu resepi Lya belajar dari keluarga suami belah Semporna.
Yang pasti sedap. Masa Lya  wat open house ari tu Lya ada buat semua kata
sedap sampai licin diorang makan ehehehe.  Cadang Lya nak meniaga kecil-kecilan.
Mudahan mendapat sambutan insyallah.
Mencuba tak salah kan. Next Lya bagi tunjuk sample erkk.
Ke ada yang suda tahu resepi nie.Jom la share sini.



Wassalam

Terima Kasih

Tutorial Cara Memasukkan Photo Ke Pixajoy

Asha Lya | Ogos 15, 2014 | 19Komen | >
Assalamualaikum



Adoii tak tahun nak letak tajuk apa.
Pening gak fikir.Hentam sajala kan kehkehke.
Ada yang tanya macam mana nak masukkan gambar
kalau nak buat photobook or photo print kat pixajoy.

 
Meh Lya terangkan satu persatu tapi Lya 
ada pengalaman photo print je.Next Lya cuba buat photbook plak ya.
Harap anda faham la penerangan
dari Lya nie erkkk..Maaf kalau ada kekilafan.
Lya pun budak masih belajar. Masih banyak kena belajar.
Mana yang mampu je Lya buat. Lya kasi tunjuk kat sini.



http://www.pixajoy.com.my/affiliate-url?c=GEN300x250&b=PIXAJOY&i=96729&sign=46e843aa1a28510902ae83a9de71d0f8&f=wl


Bila anda dah ada akaun pixajoy kerja akan lebih mudah.
Kalau belum ada sila la ringankan jari jemari daftar free je.
Just klik banner kat atas tu ya.
Yang dah ada tahniah hheee.


Ok la back to tutorial



1.Bila dah log in akaub pixajoy..Klik kat my project dulu



2.Klik product lepas tu klik create project


3.Klik start now



4.Klik view more.Pilih mana yang anda dah beli mengikut kupon



5.Kalau anda beli photoprint klik kat photo print


6.Ok masukkan nama projek anda



rujuk dekat kupon



7.Dah settle sekarang nak maukkan gambar klik add more photo


8.Pilih kat mana korang simpan photo2 korang yang nak di print


9.Klik kat add untuk upload photo



10.Ok dah settle bab masukkan photo klik add to cart


11.Akan keluar ni.


12.Ok comform order buatla payment untuk bayaran pengeposan


13.Dah settle.Diorang akan hantar juga detail kat email


Fuhh fuhh tarik nafas.Harap tutorial Lya ni dapat la membantu biarpun
tak banyak sikit-sikit pun jadi la kan. Hari tu Lya buat payment hari Jumaat.
Isninya dah dapat dah mugkin sebab Sabtu ahad cuti kan.
Jadi ada lambat sikit sampai.


Wassalam


Terima Kasih

Nile.com.my

Asha Lya | Ogos 15, 2014 | 22Komen | >
Assalamualaikum



Semenjak dua menjak ni Lya
macam malas sangat nak keluar membeli-belah.
Raya hari tu pun Lya tak ada shopping baju raya pun.
Kan dah pernah cakap kalau tak raya sekalipun Lya
tetap akan beli baju juga.Untuk diri sendiri pakai juga pun kan kan.
Lya order barang kat Nile.com Rabu hari tu, Khamisnya sampai.
Cepatnya.suka suka.Bukan beli banyak pun sehelai 
dress jubah je kehkehkeh. Harga mampu milik. 
 Rasanya tak perlu lagi nak perkenalkan web Nile.com kan.
Ala tempat shopping online tu.
Nak dijadikan cerita kalau kat kawasan sini baju jenis macam ni jubah dress
mahal yang amat. Paling murah pun RM59.90 sehelai pun patern tak 
berkenan di hati. Kekadang sale kat sini tak serupa sale pun.
Harga tetap sama..Ermm bab tu Lya malas nak bershopping masa raya hari tu.






Harga RM42.90


Agak-agak lawa tak kalau Lya pakai hihihihi




Nanti kasi offer murah-murah baju cantik-cantik lagi erkk Nile.com, Nanti
kita shopping lagi kat sana kehkehkeh.


Wassalam

Terima Kasih

Masa Mencemburui Nak Blogwalking

Asha Lya | Ogos 14, 2014 | 27Komen | >
Assalamualaikum
 
 
 
Alahai tak boleh nak kata apa dah.
Memang masa Lya sekarang amat-amat terhad.
Apatah lagi nak wat rutin macam biasa blogwalking
kengkawan blogger.Mana yang ada drop komen
je kekadang Lya sempat terjah.
 
 
 
Maaf sekali lagi ya mana-mana
blogger yang ada singgah cne Lya masih tak sempat nak
kunjung balik.Terlalau banyak tuntutan  tugasan kat office.
 Masa amat mencemburui.



Nota: Dalam sibuk-sibuk pun sempat lagi shopping kehkehkeh.
Apa di dalam bungkusan nie nanti Lya cerita.

 
 
Wassalam
 

Terima Kasih

Shopping Di Pixajoy

Asha Lya | Ogos 14, 2014 | 23Komen | >
Assalamualaikum


Nak dijadikan cerita Lya
sebenarnya malas nak keluar ke kedai pergi
cuci gambar.Terlalu banyak gambar especially gambar masa
Lya weeding ari tu.So kebetulan
Lya ada sign up di Laman Pixajoy.
Rasanya dah ramai tahu apa tu Pixajoy kan.
 Laman web nak buat photobook,photo print,poscard..



Pertama kali Lya cuci gambar


  http://www.pixajoy.com.my/affiliate-url?c=GEN300x250&b=PIXAJOY&i=96729&sign=46e843aa1a28510902ae83a9de71d0f8&f=wl

Kalau ada nak join pixajoy klik je banner kat atas ni
sign up free je.Meh la join sekali.Nanti ada promosi diorang
bagitahu juga tu melalui email.

 Minggu lepas punya promosi


Masuk ni dah dua kali Lya cuci gambar kat sini
lagi pun murah berbanding Lya cuci di kedai.
Selalu ada buat promosI.Nanti nak try buat photobook plak.



Wassalam




Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign