Halaman

Acuan Koler

Asha Lya | April 30, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Akhirnya barang yang di tunggu suda
nyampai. Acuan koler pelbagai saiz.
Akan lebih memudahkan tugas nak
membuar koler baju.





Acuan yang di datangkan dengan
pelbagai jenis dan saiznya.
Acuan koler kemeja, koler baju melayu, koler blaus, koler baju kurung.
Tq la ya cipta benda ni.



Wassalam

Terima Kasih

Sarapan Pagi Kuih Keria

Asha Lya | April 29, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum


Entri Rabu yang pendek.
Ehh selalunya kalau Lya menaip entri
selalunya memang pendek2 pun kan.
Tak pernahla panjang memanjang.
Lya tak pandai karang mgarang sangat hihu.







Sarapan pagi kuih keria my homemade.
Banyak stok ubi keledek.
Buat bubur suda, di rebus suda, di goreng suda, buat kuih pun suda.
Nak buat apa lagi dengan ubi keledek ni ya...




Wassallam

Terima Kasih

BerNJoi

Asha Lya | April 28, 2015 | 8Komen | >
Assalamualaikum




Akhirnya antenna TV suda betukar 
ke Njoi. Alhamdulillah tak la suda 
bergaduh dengan antena TV tu asyik tengok rancangan TV kabur ja hhaha.






Dulu berantena dan Kini berNjoi







Dulu dan kini



Ok la biarpun tak da banyak siaran tapi
bolehla jimat tak payah fikir bayar bil bulanan. 



Wassalam





Terima Kasih

Kain Pasang Sedondon

Asha Lya | April 27, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhari Isnin.
Kembali bersiaran. Blog pun semacam dah lembab dah. Tapi tuan punya blog tak lembab ok. Cuma kesibukan membuatkan blog kekadang terabai.






Kain pasang sedondon untuk buat
baju raya tahun ni. Tema dah ada, fesyen pun dah ada. Tinggal nak jahit lagi.
Jom teka apa warnanya???
Tu pun kalau sudila nak menekanya.
Hhaha ok.




Wassalam


Terima Kasih

Roti Naan Cheese

Asha Lya | April 25, 2015 | 4Komen | >
Assalamualaikum



Perasaan yang teringin sangat 
nak mrasai roti naan.
Tepengaruh dengan satu program kat
tv cerita pasal keenakkan roti naan.





Try la merasa yang ada cheese, so far memang sedapla juga. Sekeping Rm3.50.
Tak boleh Lya nak habiskan
Memang bikin mengenyangkan.




Wassalam

Terima Kasih

Jalan-Jalan Ke Sepilok Pusat Pemuliharaan Orang Utan Sandakan Sabah

Asha Lya | April 23, 2015 | 6Komen | >
Assalamualaikum

Masuk 6 bulan sudah Lya menetap
di Bumi Kinabatangan Sandakan Sabah. Memang tak terasa. Ahad yang lepas baru berkesempatan jenjalan ke Sepilok, tempat pusat pemuliharaan orang utan.



Pintu gerbang masuk
Ticket untuk orang dewasa masuk sini
Rm5. 






Selfie itu mesti ada huhuhu






Rumah pengasuh anak2 orang utan






Ragam sweet couple ececehh hhaha.
Sila abaikan






Para pengunjung yang datang.
Memang ramai sangat terutama pelancong asing. Biasala hujung minggu kan.









Gelagat orang2 utan. Bila di jamu dengan makanan. First time Lya tengok orang utan secara life. Terpegun seketika hhehe. Itu ja tempat yang sempat di kunjungi. Next da lagi tempat yang ingin di kunjungi. Insyallah




Wassalam


Terima Kasih

WW : Kerongsang Kembali

Asha Lya | April 22, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum

Selang seli post entrie, kesibukan 
di bengkel, di rumah. 
Sibuk siapkan kerongsang.
Ada permintaan sikit. Syukur ada juga rezki lebih.


 


Siap packing



Wassalam

Terima Kasih

Wajah Putih Gebu dengan My Beauty Herbs Whitening Intensive Booster Skincare

Asha Lya | April 20, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum
Alhamdulillah Lya menjadi salah seoran pemenang produk My Beaury Herbs. Terima kasih buat pihak Kak Mia Liana dan My Beauty Herbs kerana memberi Lya peluang menggunakan produk ni.






Pakej produk mengandungi :
MBH Whitening Booster Soap
MBH Whitening Booster Day Cream
MBH Whitening Booster Oxygenating Night Cream





Selfie itu harus bersama produk 
My Beauty Herbs.



Testimonia Lya





Sebelum




Selepas



Tak di nafikan kulit Lya kekadang
bermasalah juga antara yang paling ketara kulit berjeragat, tidak sekata dan berminyak. 
Sukar juga nak menghapuskanya. Datang dan pergi bersilih ganti.
Risau juga kalau guna sebarang produk
kesannya ada sesetengahnya akan memudaratkan. 
Apa pun semua produk ada kelebihannya masing-masing.
. Begitu juga dengan Produk My Beauty Herbs. Kulit Lya agak sesuai juga menggunakan produk ni, sebab kulit Lya bukanla jenis kulit yang cerewet.
Pakai apa pun pasti ada kesannya.



Antara kesan yang ketara sepanjang
Lya bertestimoni dengan produk My Beauty Herbs ni. Dapat menghilangkan jeragat yang semakin berleluasa mungkin akibat faktor cuaca yang tak menentu. Jeragat yang berleluasa dapat di hapuskan sedikit demi sedikit. Dan parut jerawat lama juga semakin pudar. Kulit wajah juga semakin putih tanpa ada penggelupasan. 





Selain itu sedikit ketara kulit wajah Lya agak menegang jika berbanding sebelum ni mungkin juga faktor umur makin meningkat. Serba sedikit dengan bantuan produk ini sekurangnya membantu menegangkan kulit wajah Lya.



Jika sebelum ini, kekadang kulit wajah Lya agak kering. Lagi-lagi bila terkena panas terik matahari. Perubahan yang sedikit ketara kini kulit wajah Lya terasa lembab dan segar kulit wajah dan dapat perbaiki tekstur kulit mati.
Selain itu kulit wajah juga tampak lembut dan licin. Biarpun tak selicin kulit baby, sekurangnya terasa juga sedikit perubahannya.
Setakat ini Lya berpuas hati dengan kualiti produk My Beauty Herbs ini dengan perubahan yang ketara pada kulit wajah Lya. Alhamdulillah.




Produk yang sangat bagus dan amat berkesan sekali. Cubalah sendiri dan alami keberkesanannya. Dengan harga RM 69.90 (WM) | RM 79.00 (EM). Boleh dibeli secara online di SINI.






Giveaway Whitening Intensive Booster Skincare : Review Produk dianjurkan oleh blogger Mia Liana dan ditaja sepenuhnya oleh My Beauty Herbs. Untuk mengetahui preview dan hadiah giveaway, sila klik SINI.





Terima Kasih

Teh Herba

Asha Lya | April 20, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum


Entah mana hilangnya mood nak berblog ni. Tak macam dulu2 di akui memang Lya aktif. Sekarang ni adehh malas semalasnya dah. 
Bila malas pengunjung pun malas nak datang. Tolongla penyakit M pergi jauh2.






Teh herba untuk suami
Buang toksin segala lemak2 jahat hhaha. Rasanya mestila herba2 la.
Buat minuman harian pun boleh.




Wassalam




Terima Kasih

Resepi Kerepek Gunting Homemade Perisa Cheese Dan Balado

Asha Lya | April 18, 2015 | 14Komen | >
Assalamualaikum

Pepagi dah buka cerita pasal resepi.
Buat kudapan memang sedap. 
Kerepek yang mudah dan cepat di masak. Mana taw da yang berkenan bolehla try membuatnya.


Dua perisa





Bahan2

Tepung gandum, sedikit serbuk kari,
Butter, sedikit air sejuk (yang dari peti sejuk). Sukatan tepung Lya sukat secawan ja. Sukatan butter agak2 ja.
Butter di cairkan, campur semua bahan. Uli sehingga menjadi doh. 
Letak air sejuk sedikit2 ja. Ala macam doh nak buat kulit karipap.





Dah siap doh, bolehla potong2
macam nak buat mee. Dah siap goreng kemudian letak la perisa cheese atau balado. Memang sedap sangatt. Mudahkan, sila la buat.




Wassalam

Terima Kasih

Hikmahnya

Asha Lya | April 17, 2015 | 5Komen | >
Assalamualaikum

Salam Jumaat semua.
Jumaat kembali lagi.






Setiap dugaan yang di terima pasti
ada hikmahnya. Insyallah




Wassalam

Terima Kasih

Dress Dan Baju Kurung Tradisional

Asha Lya | April 16, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Hari ni mood kembali berkursus selepas 2 hari bercuti. Berjaya juga Lya siapkan baju kurung utk my sis.
Pada asalnya Lya pun masih dalam proses belajar. Bukan pandai sangat pun, mungkin semangat nak menuntut tu dapat siapkan sehelai pakaian.







Dress hijau emerald ni Lya design sendiri hhehe. Try n error ja tapi menjadi juga. Kain pasang sulam hadiah dari Kak Fuza last year baru terbuat baju. Asalnya nak hantar kekedai tapi ya ampun mahalnya upah. So simpan ja kain tu, nah akhirnya boleh dah jahit ikut design sendiri hihu, tak rugi menuntut ilmu sebab dapat di praktikkan. Pas ni nak design untuk baju raya plak..tak sabar.




Wassalam


Terima Kasih

Cheese Kek Chipsmore

Asha Lya | April 14, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum


Beberapa hari ni mood nak menulis
malas sesangat. Tapi mood nak memasak tetap rajin. Mana boleh tak masak wehh.






Nak habiskan lebihan cream cheese kat peti ais. Kalau lama di simpan takut nanti tak elok pulak. 



Buat kek cheese guna biskut chipmore. Rasanya wallawehhh memang sedap sangat.
Resepi macam biasa Lya google ja. Macam2 versi ada, tapi Lya guna bahan mana yang ada ja kat umah.
Sekian, malas2 pun gigih juga buat entries hhehe.




Wassalam


Terima Kasih

Menu Tengahari

Asha Lya | April 12, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum



Baru berkesempatan bersiaran di hari minggu. 2 hari ni sibuk dengan urusan rumahtangga. Biasala bila dah ada tanggungjawab ni kan. Urus rumah, urus itu, urus ini. 



Hari2 memang kena fikir menu apa nak di masak buat santapan. Biarpun tinggal berdua seja. Kenala juga ubah2 menu masakan. Biar sesibuk mana pun, masak tetap memasak. Makan kat luar, owhh tidak. Bukan sombong tapi faham2 la ekonomi sekarang ni kan. Sesekali bila ke Bandar ja baru makan kat luar.



Panjang pulak bermukadimahnya kan.
Ini menu tengahari Lya.
Masakan biasa2 ja.




Sambal belacan tomato
Ayam panggang
Putu (Ubi kayu). Sejenis makanan kaum bajau.
Rasanya macam kuih talam ubi.




Terlebih rajin buat ayam panggang.
Bila letak serai wangii sangat dan rasanya sedappp.
Sesedap air tangan istri yang membuatnya..kehkehkeh



Ok itu ja cerita hujung minggu Lya.
Sebenarnya da lagi cerita tapi nanti2 la ya hhehe.




Wassalam

Terima Kasih

Gaun Kanak-Kanak

Asha Lya | April 10, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum




Salam Jumaat semua.
Berkaitan dengan entri yang lepas Lya ada memuatnaik
kepingan kain yang dah di potong.
Maka inila hasilnya.







Sehelai gaun kanak2 yang comel.
Model patung giatmara.



Hasil kerja tangan Lya.
Pengajar kata klau Lya ada anak nanti bolehla buatkan baju sendiri hhehe.




Wassalam

Terima Kasih

Keropok Lekor Homemade

Asha Lya | April 09, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum


Kisah ahad yang lepas.
Memang teringin sangat nak buat 
keropok lekor sendiri. Gigih google
resepi, macam2 versi ada. 



Memandangkan isi ikan pun ada,
try2 la buat. Tengok inila hasilnya
yang tak seberapa.






Kerat kecik2 makan cicah dengan sos cili ja. 





Hodoh ja kan rupa kerokok lekor Lya, percubaan buat pertama kali memang macam ginila. Lya lebihkan isi ikan, rasanya sebijik macam keropok ikan yang keping2 tu hhaha. Ok la menjadi juga. Sekian




Wassalam

Terima Kasih

WW: Comel

Asha Lya | April 08, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum


Tugasan seterusnya. Tinggal 2 bulan lebih lagi Lya berkursus di giatmara.
Cepat sangatkan waktu berlalu. Tup tup nak habis suda.






Apakah itu?? ..Cuba teka



Wassalam


Terima Kasih

Bil Elektrik Pun Berubah

Asha Lya | April 07, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum


Bil Elektrik yang dulunya pendek 
dan lebar kini dah makin memanjang.






GST bagi penggunaan domestik 300kwh 
dan ke atas bagi tempoh minima 28 hari. Ke bawah pulak tidak di kenakan. Syukur alhamdulillah tak kena pun sebab bil x sampai 20 hinggit.
Memang hadkan penggunaan Elektrik. Melainkan peti sejuk harusla di on 24 jam kan kan. 



Jom bersama menjimatkan tenaga Elektrik.




Wassalam

Terima Kasih

Hasil Kerja - Baju Kurung Moden

Asha Lya | April 06, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum




Secebis coretan di blog buat kenangan.
Hasil kerja tangan Lya di Giatmara sehelai baju kurung moden. Amacam ok tak..dah boleh ambik tempahan ka hhehe.






Misi nak cari kain buat baju raya.
Warna tema dah ada. Kainnya saja yang belum ada. Insyallah raya kali ni merasa baju yang Lya buat sendiri.
Begitu juga untuk Baju melayu suami.




Wassalam

Terima Kasih

Nikmati Keropok Gunting Homemade

Asha Lya | April 05, 2015 | 8Komen | >
Assalamualaikum



Keropok yang Lya buat sendiri.
Bahannya macam nak buat kulit karipap. Sekejap ja nak membuatnya dah siap boleh di makan.







Keropok sedia untuk di buat kudapan
walau di mana berada hihi.






Lepas dah siap goreng Lya gaul dengan 
dua perisa rempah balado 
n bumbu cheese.
Yang pasti rasanya sangatla sedapppp.
Sekian cerita petang nak sambung menjait lagi.




Wassalam

Terima Kasih

Jagung Manis

Asha Lya | April 04, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Sekali-sekala merasa jagung fresh
memang sedap. Beli kat pasar tamu minggu. Mayb sekarang musim jagung sebab banyak longgokan jagung di jual.
Kebiasaannya jarang di jumpa.







Selonggok Rm5 ada 5 ketul besar2
jagungnya memang sihat2.
Di rebus pastu campur dengan mayonis or majerin memang sedap sangat.




Wassalam

Terima Kasih

Nak Seringgit

Asha Lya | April 03, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum


Salam Jumaat semua.
Alhamdulillah hari ni cuti yehuu.
Tak ada pergi ke mana2, berehat kat umah ja sesambil tu menjahit hhaha.



Coretan buat kenangan di blog kesayangan. Lya pengumpul tegar wang seringgit2. Jadi hobi suda, hasil di kumpul2 bila dah banyak bolehla simpan kat ASB.






Selamat suda di Bank In kan.
Nak kumpul lagi.




Wassalam


Terima Kasih

Berbenang Kapas

Asha Lya | April 02, 2015 | 13Komen | >

Assalamualaikum




Alhamdulillah akhir mesin jahit tepi Lya dah ada benang kapas.
Segulung Rm6.50. Beli 3 sekali utk 
My Love mesin hihi.






Sebelum ni untuk percubaan Lya guna 
benang biasa ja. Yala baru belajar nak masukkan benang kan. Nak masukkan benangnya bukannya mudah, teramatla rumit. Sekian 




Wassalam

Terima Kasih

Wordless Wednesday : Keropok Ikan

Asha Lya | April 01, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum



Dah lama x buat entri WW 
hanya letak gambar.








Ikan + serbuk balado




Tunggu next entri. Makanan wat kudapan yang pasti sedap.




Wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign