Halaman

Labu Gergasi

Asha Lya | Jun 25, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Update blog di awal pagi plak.
Selamat besahur semua.
Ini labu gergasi, ala korang pun kenal kan. Lya panggil labu gergasi sebab labu ni besar sangat. Kalau di timbang mungkin cecah juga 10kg. Beratnya macam angkat bears.






Husband beli dari pekebun sini2 juga.
Percaya tak harganya rm2.00 saja.
Sila la percaya hhaha. Ishhh betul ni tak tipu. Tunggu apa lya nak buat dengan labu ni. 



Wassalam

Terima Kasih

Cara Menggunakan Acuan Koler

Asha Lya | Jun 23, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum
Kembali bersiaran. Perut pun da kenyang lepas berbuka, Alhamdulillah.
Kali ni nak share Serba sedikit ilmu jahitan. Mana yang da tahu, tu ok la. 
Mana yang baru berjinak dengan dunia jahitan tu meh la kita tunjuk.






Acuan untuk baju kurung.
Tekap dan lukis dekat kertas tisu bergam (yang lembut) mrngikut acuan.
Ukuran basi kelilingnya Lya letak 1 1/2" ja. Nak letak 2" pun boleh.






Lepas di lukis kemudian gunting mengikut ukuran yang di lukis kemudian baru iron di fabrik.
Acuan baju kurung ada saiz s,m,l & xl.
So lebih mudah nak buat koler.
Tak perlu lagi nak ukur2.
Acuan ni Lya beli dengan member.
Di perbuat dari jenis plastik tebal.
Memang tahan. Sekian untuk perkongsian kali ini.



Wassalam



Terima Kasih

Susun Atur Peralatan Jahitan

Asha Lya | Jun 22, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum

Bila peralatan2 jahitan Lya nampak kemas dan teratur
hati banyak senang.
Nak cari pun mudah. Tak perlu nak selongkar2.






Recycle bekas kotak2 kosong ja.
Siap ada label, mudah nak cari.
Aktiviti pagi tadi.




Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Mega Raya by Azhafizah.com

Asha Lya | Jun 22, 2015 | 8Komen | >

Asalamualaikum




giveaway-mega-raya-by-azhafizahcomhttp://www.azhafizah.com/2015/06/giveaway-mega-raya-by-azhafizahcom.html


Ada kelapangan jom sama2 meriahkan segmen dari rakan2 bloger



Wassalam

Terima Kasih

GIVEAWAY KAD RAYA 2015 BY KATHY R'BAIN & CIK AKAK

Asha Lya | Jun 21, 2015 | 7Komen | >
http://kathyrbain.blogspot.com/2015/06/ga-kad-raya-2015-by-kathyrbain-cikakak.html


Detail segmen:-

Mula: 18 Jun 2015
Tamat: 28 Jun 2015

Hadiah:

1. 1 keping kad raya by Kathy R'bain dan Cik Akak x 10

2. 1 keping kad raya by Cik Akak x 10




∵∴∷ Klik banner  untuk melihat syarat penyertaan ∵∴∷



♥♡ segmen di jaya dan di taja oleh Kathy R'bain & Cik Akak ♥♡

Terima Kasih

Aktiviti Lepas Sahur - Mempola, Mengunting Dan Menjahit Kain

Asha Lya | Jun 20, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujung minggu semua.
Aktiviti selepas ja sahur.
Sambung kerja2 menjahit.
Tak banyak mana, takat baju family ja.
Mesti di siapkan, sekarang da masuk Ramadan ke 3, kejap ja kan berlalu.







Gini la ini si tukang jahit.



Wassalam

Terima Kasih

Raya Giveaway by Sally Samsaiman

Asha Lya | Jun 18, 2015 | 17Komen | >
Assalamualaikum



Terlebih sikit nak join segmen
dari rakan2 blogger.
Meriah dengan segmen2 raya.






Wassalam

Terima Kasih

3rd Giveaway Sulaman Lace Heaven

Asha Lya | Jun 18, 2015 | 10Komen | >
Assakamualaikum



Fuhh lamanya tak join
mana2 segmen dari rakan blogger.
Ada kelapangan sikit ni apa kata 
join segmen mudah ni



Tag : Anugerah Terindah
Wassalam

Terima Kasih

Indahnya Ramadan

Asha Lya | Jun 18, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum

Syukur alhamdulillah sama2 kita di beri peluang dan ruang menunaikan ibadah puasa di bulan ramadan.


Google



Moga kita semua di beri keberkatan
dariNya Insyallah.
Selamat berpuasa semua.




Wassalam

Terima Kasih

Kain Perca Jadi Alas Peti Ais

Asha Lya | Jun 16, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum


Sebenarnya kita rindu sangat dekat blog. Rindu nak bw huhu.
Hari ni kita ikut suami gi outstation lagi di Kota Kinabalu. Alhamduillah perjalanan semalam baik2 aja.




Idea datang spontan bila ada perca2 lebihan kain. Boleh buat alas2 meja, , sarung bantal, alas peti ais pun boleh jadi. Bila da jadi si tukang jahit ni mestila kena kreatif tak gitu mihmih.
Tering nak jadi " Muslimah Fashion Designer " satu hari nanti. Dapat buka butik pun da syukur sangat da sangat. Tak pa Ku tanamkan impian tu. Angan2 akan menjadi kenyataan amin.



Petang ni tengok anak bulan Ramadan.
Dekat ja dengan tempat tinggal sis Lya bersebelahan dengan Tanjung Dumpil Putatan.



Wassalam

Terima Kasih

Persiapan Awal

Asha Lya | Jun 13, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Alhamdulillah beberapa hari lagi umat Islam bakal menyambut Ramadhan bulan yang Mulia. Tak sabar rasanya , dan juga tahun kedua Lya dan suami bepuasa dan beraya sebagai pasangan suami isteri. 





Sedikit Persiapan mengikut kemampuan kami. Alhamdulillah rezki lebih bolehla hias " Rumah manis rumah " kami yang tak seberapa.
Insyallah tahun ni giliran beraya di Kampung Lya kat beaufort. Huhu lagila tak sabar. Buat Persiapan





Wassalam 


Terima Kasih

Rindu Nak Menulis Di Blog

Asha Lya | Jun 11, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum




Hai rakan blogger, korang apa kabat?...uishhh lamanya 
blog Lya menyepi kan diri kan.
Rindu sesangat nak beblog tapi apa kan daya banyak perkara berlaku minggu2 yang lepas. Nak beronline memang langsung tak menyempat. Banyak sangat komitmen dari luar yang perlu di selesaikan. Lagipun last week Lya balik kampung kat Beaufort. Lagi la sibuk.








Ada yang masih mengingati Lya tak...kah da di lupakan.
Kihkih maklumla blog da makin tenggelam. Insyallaah da kelapangan nanti Lya terjah blog rakan2 ok. Bye




Wassalam


Terima Kasih

Kesibukan Menjahit

Asha Lya | Jun 02, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum




Suda masuk bulan Jun. Memang Lya tak sedar bulan baru da bertukar. Urus itu urus ini sampai blog da terabai sikit.
Cuti Kaamatan 3 hari langsung tak 
kecukupan. Tak pe la janji ada cuti2 kan hihi. 






Alhamdulillah rezki menjait.
Adala tempahan sikit buat duit raya.




Wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign