Halaman

Salam Kemerdekaan Malaysia

Asha Lya | Ogos 31, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum

Selamat menyambut Hari Kemerdekaan buat Malaysia. Bertuah kita dapat tinggal di bumi Malaysia yang suda merdeka. 
Betapa besarnya pengorbanan orang dulu2 nak memerdekakan negara kita.
Gambar nostalgia dalam simpanan mak Lya. Ini peristiwa bersejarah masa menyambut kemerdekaan Sabah Tahun 1963 di Kampung Lumadan Beaufort.





Sebelah kiri paling hujung moyang Lya. Sempat juga jumpa waktu umur Lya 9 tahun. Yang tengah2 berkaca mata hitam Tun Mustapha. Mereka2 antara insan yang pernah melalui peristiwa perang Jepun British suatu ketika dulu. 
Ramai yang suda meninggal dunia, ada juga la yang masih hidup hingga kini. Boleh bikin sejarah ini gambar. 




Hargaila apa yang kita suda kecapi sekarang. Jangan di sia2kan. Bila Lya dengar cerita orang dulu2 masa zaman penjajahan British, zaman Jepun, zaman ubi kayu (bak kata Tan Sri P.Ramlee) terasa keinsafan pada diri. Syukur Alhamdulillah kita suda merdeka. 




Merdeka Merdeka Merdeka



Wassalam

Terima Kasih

Kucing Tidur

Asha Lya | Ogos 29, 2015 | 6Komen | >
Assalamualaikum



Hiii...nah ginila ini kalau kat umah di kampung baru terjumpa kucing. Feveret Lya suka tengok kucing tidur. Jadi hobi mesti pi snap gambar kucing yang tengah enak membuta.






Pndai pulak anak beranak ni bepelukan tidur. Bikin gerigitan (geram) ni kucing.







Tidur siap kaki terjuntai2 lagi. Biarpun hanya kucing kampung tetap comel. Ada yang tergamak sampai bunuh kucing, kejam betul. Ishhh
Sekian



Wassalam



Terima Kasih

Ronda-Ronda At Bandaraya Kota Kinabalu

Asha Lya | Ogos 28, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum



Selamat beristirehat semua. Sesekali meronda-ronda di Bandaraya Kota Kinabalu pun seronok juga. Zaman bebujang dulu memang bermaustatin kat sini pun tapi bila da berhijrah tinggal la semua jadi kenangan.






Singgah kat ranau ari tu melantak durian time otw pi kk






Muka tengah lapar menikmati durian hihi






Alhamdulillah selamat sampai kat bandaraya kk kita pi shopping2 dulu kat Oceanus Waterfront Mall yang baru di buka betul2 berhadapan dengan Laut. (Padahal bukan shopping sangat pun just cuci mata telinga ja pun hhaha).






Singgah kat kedai Tako. Sedap takoyakinya da banyak perisa, Lya beli yang perisa octopus yang pasti halal. Pemiliknya exboss tempat Lya keja dulu. Sebelah kedai Tako ni da kedai Cup cake chick pun dia punya juga. Banyak betul cawangan da dia buka selain da di KKIA dan juga di IMAGO. Maju betul bisniss dia, memang murah rezkinya, Lya pun kalau di izinkan nak juga berjaya macam dia.







Apa yang di menung tu. Jauh perjalanan luas pandangan. Best shopping complex ni berhadapan Laut da tempat santai2. Berpiknik pun boleh hhaha. Malam tu kitaorang jenjalan kat pantai tanjung lipat makan2 kat sana lupa plak nak snap gambar. Sesekali kuar dating teringat zaman remaja2 dulu tengah berkapel d
hhaha. Ok sekian



Wassalam


Terima Kasih

Amin

Asha Lya | Ogos 28, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum


Bertemu lagi di pagi Jumaat yang indah nie, rindu nak bw Sahabat seblogger.
Moga Jumaat nie membawa seribu keberkatan buat kita semua Insyallah.




Sumber fb



Wassalam

Terima Kasih

Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com

Asha Lya | Ogos 27, 2015 | 19Komen | >


Sempena bulan Ogos, bulan kemerdekaan ini, Mia nak buat Giveaway Merdeka 2015 yang simple. Hadiahnya berupa 18 Fridge Magnet Ringgit Malaysia. Ole-ole dari Kelantan.


Tanggal 31 Ogos 1957. Merdeka!! Merdeka!!

Jom join giveaway ini... syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Merdeka 2015 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
  5. Giveaway akan tamat pada 11.59 malam 31 Ogos 2015.
Pemenang akan dipilih melalui random.org dan keputusan akan diumumkan pada 3 September 2015.

nak join giveaway ini, sila klik pada banner..


Terima Kasih

Bila Musim Buah-Buahan Di Kampung

Asha Lya | Ogos 24, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum



Holla selamat berhari isnin semua.
Bila balik ke kampung ni la yang best. Dapat makan buah fresh dari ladang hhehe. Tapi tahun ni macam kurang sikit buah-buahannya jika di bandingkan macam tahun lepas.

Ini antara yang ada



Buah cempedak masih muda






Buah bambangan di buat jeruk







Buah rambutan yang suda ranum




Buah langsat 



Inila hasil kampung, seronok kutip2 buah pastu makan2. Kat tempat tinggal Lya di Kinabatangan semua kena beli. Tak beli takla makan huhu. Sekian



Wassalam



Terima Kasih

Segmen "Meh Sally Nak Review"

Asha Lya | Ogos 22, 2015 | 21Komen | >
Assalamualaikum



Selamat berhujung minggu, lama tak join mana2 segment. Kali ni join segment mudah dari cik sally.






Wassalam

Terima Kasih

Selamat Pagi Jumaat

Asha Lya | Ogos 21, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum

Salam Jumaat buat semua Sahabat alam maya. Moga semuanya sihat hendaknya.






Wassalam

Terima Kasih

Kerepek Pisang

Asha Lya | Ogos 20, 2015 | 8Komen | >
Assalamualaikum



Holla, Lya da kat kg sekarang ni. Seronok bila dapat balik kampung. Yela bukan selalu dapat balik ke Beaufort ni.






Kerepek pisang "kepok" buat kudapan. Perisa asli dan balado. My feveret husband. Beli pisang sesikat rm2 hinggit dapatla 2 bekas kerepek.



Keluar pulak cerita kerepek pisang hhehe. Sebenarnya nak ngapdet crita lain tapi nantila, line slow la maw upload gambar asyik tak dapat ja. 



Wassalam

Terima Kasih

Outstation 2 Minggu

Asha Lya | Ogos 18, 2015 | 15Komen | >
Assalamualaikum
Malasnya nak packing kemas mengemas barang ni. Apakan daya husband kena outstation 2 minggu ni so Lya pun ikut sekali. Takkan nak tinggal kat cne sorang2 memang tak la jawabnya. Kita bukan ada sapa2 pun kat cne, family jauh.






Tengah kemas mengemas. Esok pagi nak kena bertolak awal. Tak jauh mana pun kk ja, kita terus balik kampung sekali yahuuu. 



Wassalam

Terima Kasih

Jaket Untuk Suami

Asha Lya | Ogos 17, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Selamat pagi isnin semua. Request dari husband nakkan jaket sama macam jaket kerjanya. Gigihla Lya menjait sehelai jaket untuknya. 



Konsep jaket ni lebih kurang macam kemeja juga. Part tangan  n koler tu yang rumit ckit. Bahagian depan Lya ubah guna zip, tak maw guna butang. Tak apa kita Cuba ja.
Buat kemeja boleh mesti jaket boleh hhehe.






Alhamdulillah siap juga. Mana yang terkurang akan Lya cuba perbaiki. Husband nak pakai khamis ni ada interview. Insyallah berkat tangan istri ni moga husband berjaya amin.



Wassalam

Terima Kasih

Sambal Bawang Putih

Asha Lya | Ogos 16, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Selamat petang semua. Sambal kegemaran husband Lya, sambal bawang putih. Jadi feveretnya suda. 
Memang sedap buat cicah ayam goreng, ikan goreng or mee goreng. 



Tapi tak semua orang suka makan bawang putih kan. Yela bawnya tu kan kan buat tak tahan. Memula tu Lya tak suka juga tapi lelama rasa sedap plak sebab ada Lya letak air limau kasturi memang sedap lagi2 kalau makan dengan mee goreng. 





Sambal bawang putih buat cicah pegedil..ermm dapnya 



Di akui bawang putih banyak khasiatnya. Antaranya merendahkan paras kolestrol dalam badan. Kan elok tu hhehe. Ok la da...




Wassalam


Terima Kasih

Rumah Terbuka Raya EzaLya 2015

Asha Lya | Ogos 15, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Di penghujung Syawal, baru teringat masih ada entri raya yang belum di publish. Rumah terbuka secara kecil-kecilan Lya dan suami. 



Jemput rakan2 sekerja suami dan jiran tetangga. Kitaorang buat sebelah malam start jam 7pm macam tu. Perancangan nak buat ujung minggu tapi kebanyakkan ramai yang balik kampung so buat hari biasa la.






Alhamdulillah semuanya berjalan dengan lancar. Ramai tetamu datang bertandang. Lya sibuk sangat sampai tak sempat nak snap2 gambar. Ini ja yang ada buat kenangan.


Owhh ya menu malam tu Lya buat mee kari, nasi ayam, sayur, kuih muih and ada desert tapi x sempat nak snap2 hihi.
Syukurla semuanya cukup. 





Sempat gi selfie buat kenangan dengan akak2 nie. Sebenarnya seronok buat majlis macam ni sekali sekala berjumpa dapat mengeratkan silaturahim. Sekian  penutup cerita raya 2015. Insyallah umur yang panjang tahun depan jumpa lagi.



Wassalam

Terima Kasih

Bateri Leptop Yang Suda Tamat Riwayatnya

Asha Lya | Ogos 14, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum



Kesian masuk 5 tahun suda bateri leptop ni berkhidmat untuk tuannya. 5 tahun tu panjang ka huhu. Entah di mana salah dan silapnya. Tetiba tak boleh guna suda. Ermmm jangka hayatnya tak panjang.
Dah nak rosak maw kata apa lagi kan, nanti kita beli bateri baru ya wahai leptop.






Leptop alhamdulillah still ok, chargernya pun masih ok. Bateri ja bermasalah, tak pela. Suda namanya barang elektronik, di jaga macam mana sekalipun bila da guna lelama mesti akan rosak juga. Sabar je la.



Wassalam

Terima Kasih

Proses Pembersihan Peti Sejuk

Asha Lya | Ogos 13, 2015 | 11Komen | >
Assalamualaikum



Hii morning semuaa..
Kalau rajin tiap2 minggu Lya akan bersihkan peti sejuk yang comel nie. 
Tapi bila datang penyakit M maka 2 minggu sekali la baru Lya sental segala ais yang menebal bak gunung everest tu. Cepat betul aisnya berketul2.






Sebelum di sental. 






Selepas di sental segala ais dan kotoran, baru lega. Peti sejuk Lya ni comel2 ja, semua barang kat umah ni memang semua comel2. Yla tinggal kuartes, kalau nak pindah nanti senang nak angkut segala bagai. Kalau besar gedabak hahh macam mana tue hihihi...



Wassalam


Terima Kasih

Aku Dan Mesin Jahit

Asha Lya | Ogos 12, 2015 | 7Komen | >
Assalamualaikum
Selamat malam uolllss.
Lewat bersiaran, sibuk sikit. 
Aku dan mesin tak boleh di pisahkan ibarat sudu dan garfu chehh.
Semenjak dah berdamping dengan mesin jahit nie, ada ja yang melintas di fikiran nak buat. Tak boleh nak duduk diam.






Ini la mesin jahit yang banyak berjasa dengan Lya. Setakat nie tak pernah lagi buat hal, mudahan beterusanla ok ya.






Sedikit ilmu Jahitan di timba.
Mesin kesukaan Lya, memang serasi.
Entah bila la dapat milikinya. 






Mesin industri, insyallah ada rezki lebih memang nak miliki mesin macam ni. 



Wassalam

Terima Kasih

Kuih Makmur Selepas Syawal

Asha Lya | Ogos 11, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum



Tajuk main letak ja, yla 4 hari lagi syawal 2015 bakal melabuhkan tirainya kan. Lya baru berkesempatan nak buat kuih. Ala untuk buat kudapan sendiri ja. Puasa ari tu memang teringin nak buat kuih muih raya tapi masa kurang mengizinkan. Sibuk tahap dewa hhaha.






Kuih makmur gebu gitu bertindih tindan hihi. Nie Lya wat special ikut sedap anak tekak, selalu orang buat letak kacang kan, Tapi Lya pi ubah letak susu tepung N horlic. Walawehh enak tak terkata, bila makan cair d mulut huhu, bahan utama opkos la minyak ghee, tepung jagung n tepung gandum. Cer try cer try hhaha. 



Ok la sekian
Wassalam


Terima Kasih

Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com

Asha Lya | Ogos 10, 2015 | 22Komen | >

Pencarian bloglist bagi bulan September dan Oktober 2015 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 10 Ogos 2015, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #16 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 31 Ogos 2015.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Terima Kasih

Lebihan kain Boleh Buat Blaus

Asha Lya | Ogos 10, 2015 | 13Komen | >
Assalamualaikum



Holla selamat berhari isnin semua. Yang start keja isnin tu janganla stres2. Kita faham juga, pernah merasainya suatu ketika dulu. Sebenarnya rindu juga nak keja macam dulu2 huhu.



Inila keja Lya, ada lebihan kain masa buat maxi dress Lya itu hari. Try2 la buat blaus. Buat pola, potong kain, cantum, jahit siappp.



Amacam ok dak.





Sehelai blaus berleher bulat 
Part tangan tu kurang panjang. Lya tokok tambah dengan kain lain yang serupa warna. 






Kat tepi belah kanan Lya letak zip sembunyi. Ok la kan, try2 n error akhirnya menjadi juga hihihi. 
Bye



Wassalam


Terima Kasih

Namanya Ikan Sebelah

Asha Lya | Ogos 09, 2015 | 4Komen | >
Assalamualaikum



Beberapa minggu lepas asyik makan ayam daging ayam daging ja. Biasala musim raya kan mana lari sate ayam, rendang daging kan hhihi.



Kemarin pergi pasar tamu memang niat cari ikan. Maw makan ikan sangat.
Macam2 jenis ikan ada, ikan sungai pun ada. Lya lebih gemar ikan Laut.






Ikan sebelah, pernah dengar tapi x pernah makan. Beli la sekilo rm6 hinggit. Tak boleh beli banyak, klau simpan lama di peti nanti jadi tak sedap. Ikan ni unik, mukanya d sebelah ja. Indah sungguh ciptaanNya.



Lya prefer untuk goreng ikan ni, memang sedap rasanya lemak2 manis dan isinya pun lembut. Ku suda suka ikan ini hihi. Ok la panjang crita pulak. Bye



Wassalam

Terima Kasih

Pulut Durian

Asha Lya | Ogos 08, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum



Selamat berhujung minggu semua.
Perhh masih terasa keenakkan pulut durian  yang Lya buat untuk pertama kalinya. Selalu buat bubur ja, kali ni buat kuah durian di makan dengan pulut. 






Google sana-sini macam2 resepi, versi pulut durian ada. Banyak nak draf entri tapi line intrnet lidut (lambat) semacam. Huhu bertabah jak la.



Wassalam

Terima Kasih

Brkunjung Ke rumah Sahabat Blogger Anugerah Terindah

Asha Lya | Ogos 06, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum

Cerita Ahad yang lepas, Lya dan suami pergi berkunjung ke rumah akak Diana pemilik blog Anugerah Terindah. Sebenarnya dah lama teringin nak bertemu asyik tak berkesempatan ja.
Memandangkan masih dalam suasana hari raya meh la kita pergi ziaran-menziarahi. 

Lya pinjam header akak hhehe



Terima kasih banyak buat akak Diana
sudi terima kunjungan dari kami.
Di jamu pulak dengan hidangan yang enak2..memang sedap masakan akak hhehe.






Terima kasih juga buah tangan dari akak. Sedapla keropok cheese ni. 
Akak pun sudi2 la pulak datang ke rumah Lya hhehe. Sapa2 nak datang tu mehla, di alu2 kan :)



Wassalam

Terima Kasih

Kek Bakar HyperCall

Asha Lya | Ogos 05, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum

Akhirnya percubaan pertama kali bakar kek guna hypercall memang menjadi. 






Lya Bakar 10 minit ja, da siap. Kek mengembang dengan jayanya. Betul la apa yang orang kata. Sangat jimat masa. Tak payah guna oven pun.






Kek coklat cheese yang Lya buat sempena birthday husband last week. Tengok teksturnya yang lembut. Hiuhiu...



Baru sempat ngapdet blog, baru balik dari open house Datuk Bung Parlimen Kinabatangan tadi kat Dewan Pekan. Fuhh macam ular da kekenyangan. Alhamdulillah rezki. 




Wassalam


Terima Kasih

Selfie Dari Pelanggan

Asha Lya | Ogos 04, 2015 | 9Komen | >
Assalamualaikum



Alhamdulillah hasil kerja tangan Lya diterima pelanggan dengan puas hati.
Maklumla Lya ni baru nak berjinak2 dalam bidang jait menjait, design mendesign ni. Risau juga kalau2 pelanggan x puas hati kan. Mana yang terkurang akan Lya cuba perbaiki. 






Mereka sedondon berjubah meroon di pagi raya. Wahh manis gitu.



Wassalam

Terima Kasih

Jeruk Rumpai Laut @Collogen

Asha Lya | Ogos 03, 2015 | 10Komen | >
Assalamualaikum



Hai, selamat berhari isnin semua.
Sabtu yang lepas, sahabat segiatmara datang berkunjung ke umah Lya.
Ada la Lya masak sikit buat hidangan.





Sahabat Lya ni pandai buat jeruk Rumpai Laut @ collogen, Serius sebelum2 ni memang Lya tak reti pun makan makanan ni. Sebab baw rumpai laut tu buat Lya x tahan. 



Tapi keajaiban berlaku bila mana Lya jadi jatuh cinta suka pulak makan jeruk yang sahabat Lya buat ni. Langsung x da baw, rasanya pun lembut ja rumpai laut ni, malah sedap. Tengok rupa yang sahabat Lya buat ni ketagih suda hhaha. Nanti nak minta resepinya la macam ni, nanti boleh buat sendiri huhu.



Korang ada yang reti makan jeruk macam ni tak.



Wassalam

Terima Kasih

Berdurian Pulak

Asha Lya | Ogos 01, 2015 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhujung minggu semua.
Bila tiba musim durian la yang paling Lya tunggu2. My feveret buah..raja segala buah. Nyum nyumm, makan seberapa banyak pun x kisah..wahhh.
Memang hantu durian.





Kalau kat kg Lya dapat makan puas2.
Lya suka buat bubur kacang.
Lepas ni nak try buat crepe durian pulak la hihi. 



Wassalam

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign