Halaman

Resepi Kuih Pasung

Assalamualaikum





Kuih pasung sebelah kiri yang berbentuk kon d bungkus daun pisang
Bahan-bahan Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap;

10 helai daun pisang berukuran 22 cm (bulat)

8 batang lidi halus


Untuk Lapisan Bawah;

100 gm gula merah

40 gm gula pasir

40 gm tepung beras

15 gm tepung gandum

400 ml air

2 helai daun pandan (simpul)

Garam secukup rasa



Untuk Lapisan Atas;

40 gm tepung beras

22 gm tepung gandum

Secubit kapur (dicampur dengan 1 sudu kecil air)

220 ml santan

Garam secukup rasa



Cara Menyediakan Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap;



1. Bentukkan daun pisang seperti kon, sematkan lidi supaya ia kemas.

2. Lapisan bawah; jerang gula merah, gula pasir, dan daun pandan. Bila mendidih dan gula larut, tapiskan ke dalam mangkuk dan biar sejuk.

3. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan garam dengan air gula tadi. Kacau di atas api perlahan hingga hampir pekat.

4. Ketepikan dari api, masukkan 2/3 penuh ke dalam kon daun pisang (tegakkan di dalam pengukus atau guna tempat khas). Kukus selama 10 minit.

5. Lapisan atas; campurkan semua bahan. Tuangkan di atas lapisan bawah kemudian kukus lagi selama 10-15 minit atau hingga masak.


Kredit blog Resepi Masakan 2



Selamat mencuba 

9 ulasan:

  1. Suka makan kuih pasung ....sedap...

    BalasPadam
  2. tiap kali p tamu mmg ju beli kuih pasung =) suka makan =D

    BalasPadam
  3. Kuih pasung .. first time dengar..mesti kuih tradisional kan

    BalasPadam
  4. Kuih pasung ni zaman budak2 dulu k mia panggil kuih eskrim ...

    BalasPadam
  5. Salam singgah sini dik Lya...sedapnya kuih pasung..lama suda ndk makan kuih ni..

    BalasPadam
  6. andu bah kuih mu tua asha...terus teringin mo makan

    BalasPadam
  7. ouhh..itu namanya kuih pasung ya hhehhe baru tahu

    BalasPadam
  8. tak pernah rasa, baru tahu nama dia..

    BalasPadam

...Terima Kasih Komen Ikhlas Anda...
...Komen Anda Semua Sangat Dihargai...
....Kalau sudi jemput la datang selalu...

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign