Halaman

Corat Coret Sukan Sea KL2017

Asha Lya | Ogos 21, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum





Upacara Pembukaan Sukan Sea ke-29 KL2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil berlangsung gilang gemilang malam tadi. Bertaraf dunia, itu komen kebanyakan penonton!

Upacara itu dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V dan pelbagai persembahan disajikan termasuk nyanyian lagu tema Bangkit Semula oleh Dayang Nurfaizah.

Namun, dalam pada kemeriahan upacara berkenaan ada pelbagai insiden luar kawal dan perkara-perkara menarik di dalam dan luar stadium.

Kami kongsikan sedikit corat-coret sepanjang upacara berkenaan.

1) Penonton mula membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil semenjak pukul 3 petang! Semangat betul semuanya!

2) Di stesen pertukaran laluan Ampang - Sri Petaling, Chan Sow Lin, sebuah gerabak tambahan disediakan pada pukul 6 petang ketika waktu puncak bagi mengurangkan kesesakan.

3) Jangan sangka hari cerah tidak akan hujan! Ya, tepat pukul 7 petang ketika penonton sedang beratur panjang hujan turun dengan lebatnya di sekitar stadium.

4) Disebabkan hujan, ada pihak yang mengambil kesempatan menjual baju hujan 'poncho' sekitar stadium berharga RM5 untuk saiz kecil dan RM10 untuk saiz besar. Harga asal 'poncho' sekitar RM2 hingga RM4 sahaja.

5) Peniaga yang menjual makanan di food truck tidak menang tangan melayan pelanggan yang menderu datang selepas tamatnya upacara pembukaan.

6) Pengarah filem terkenal, Saw Teong Hin bertindak sebagai Pengarah Kreatif bagi persembahan gilang gemilang sewaktu upacara pembukaan KL2017. Patutlah persembahan semuanya best!

7) Kelibat atlet lempar cakera, Irfan Shamsuddin sebagai pembawa obor di upacara pembukaan tidak kelihatan kerana dia menarik diri akibat mengalami kecederaan terseliuh buku lali. Irfan kini dalam proses pemulihan sebelum acaranya bermula pada minggu depan.

8) Disebabkan ramai orang membanjiri stesen LRT Bukit Jalil untuk pulang ke rumah selepas acara tamat, ada yang sanggup berjalan kaki ke stesen berikutnya iaitu stesen LRT Sri Petaling untuk mengelakkan kesesakan.

9) Bagaimanapun, stesen LRT Bukit Jalil terus sesak hingga pukul 1 pagi.

10) Setakat dilaporkan sekurang-kurangnya empat penonton pengsan dalam kejadian berasak-asak menanti giliran masuk ke ruang menunggu gerabak. Tiga daripadanya wanita.

Untuk perkembangan dan informasi mengenai GempakXSeaGames, layari www.gempak.com/seagames2017atau ikuti laman Facebook Astro Gempak dan Instagram @astrogempak.

Teks oleh: Kamaruddin Razal, Amri Hassan
Foto: Twitter KL2017
Sumber: astro gempak

Terima Kasih

Resepi Ayam Goreng Korea / Yangnyeom Chicken .

Asha Lya | Ogos 17, 2017 | 0Komen | >

Assalamualaikum
 





Resepi Ayam Goreng Korea / Yangnyeom Chicken

.
Bahan-bahan:

ayam (ikut suka laa berapa ketul, saya buat popcorn ayam potong kecil2)
tepung pedas cap bestari (tepung ni banyak jenis, ambik yg pedas punya ya, those yg xsuka pedas sgt ambik yg original pun dah okay tp kurang kick la.)
1 sudu kecil black pepper
1 inchi Halia
.
Sos
Cili kisar (agak2 jugak, kalau suka pedas banyakkan)
3 ulas bawang putih
garam
madu (agak2 ja)
gula (agak2 ja)
cuka
sos cili 4 sudu besar
bijan yang diigoreng tanpa minyak (oqang kedah kata sangai)
daun bawang (ni hiasan jaa nampak lagi sedap nak makan)
minyak untuk deep fry

Cara membuatnya:

Perap ayam dengan black pepper dan halia. Kemudian golekkan ayam pada tepung cap bestari dan goreng hingga kuning keemasan. Kemudian buat sos pulak tumbuk bawang putih dan tumis bersama cili kisar tadi hingga garing
kemudian masukkan sos, cuka, madu,gula, garam dan gaul rata jangan campur air supaya kerangupan ayam lebih tahan lama dan tidak berair kemudian masukkan ayam yang digoreng tadi ke dalam sos yang dimasak gaul rata hingga sos menyaluti seluruh ayam yang ada dan tabur bijan dan daun bawang
.
Psstt. Kalau tak jumpa tepung cap bestari nii, boleh buat tepung sendiri. Tapi tepung sendiri kena celup telur dulu. Tepung bestari tak payah guna telur. Terus salut dan goreng shj. (Tepung gandum + tepung beras + soda bikarbonat) Nisbah tepung beras dan tepung gandum 2:1.
.
Dah siap ! Jom Masak 😊
Resepi dri fb..🌹lara hati🌹

Terima Kasih

KEK LAPIS PANDAN COKLAT (KUKUS)

Asha Lya | Ogos 16, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum







KEK LAPIS PANDAN COKLAT (KUKUS)


BAHAN2


10 Bji telur
1 Tin susu pekat manis
1 Tin seri kaya
1 Gelas gula halus
2 1/2 Gelas tepung gandum
2 Sudu teh baking powder
400gm Mentega
1 Sudu teh browing sugar/perisa coklat
1 Bekas kecil serbuk koko
2 Gelas susu tepung
Pewarna hijau &perisa pandan


CARA2


1.Pukul mentega dan gula hingga kembang
2.kemudian masukkan telur satu persatu.kacau hingga sebati
3.Sesudah itu.masukkn tepung & baking powder.kacau lagi.bila adunan sudah sebati.masukkn pula susu pekat manis.seri kaya &susu tepung.
4.Bahagikan adunan kpd 2 bahagian 
5.Bahagian A)Campurkan dgn serbuk koko & browing sugar @perisa coklat
6.Bahagian B)Campurkan dgn perisa pandan &pewarna hijau
7.Sediakn loyang @bekas.kukus warna coklat dulu kemudian di ikuti dgn warna hijau....ulang proses yg sama hingga habis

**Kukus setiap lapisan dlm masa 5minit.

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign