Kuih pasung sebelah kiri yang berbentuk kon d bungkus daun pisang
10 helai daun pisang berukuran 22 cm (bulat)
8 batang lidi halus
Untuk Lapisan Bawah;
100 gm gula merah
40 gm gula pasir
40 gm tepung beras
15 gm tepung gandum
400 ml air
2 helai daun pandan (simpul)
Garam secukup rasa
Untuk Lapisan Atas;
40 gm tepung beras
22 gm tepung gandum
Secubit kapur (dicampur dengan 1 sudu kecil air)
220 ml santan
Garam secukup rasa
Cara Menyediakan Resepi Kuih Pasung Mudah dan Sedap;
1. Bentukkan daun pisang seperti kon, sematkan lidi supaya ia kemas.
2. Lapisan bawah; jerang gula merah, gula pasir, dan daun pandan. Bila mendidih dan gula larut, tapiskan ke dalam mangkuk dan biar sejuk.
3. Campurkan tepung beras, tepung gandum dan garam dengan air gula tadi. Kacau di atas api perlahan hingga hampir pekat.
4. Ketepikan dari api, masukkan 2/3 penuh ke dalam kon daun pisang (tegakkan di dalam pengukus atau guna tempat khas). Kukus selama 10 minit.
5. Lapisan atas; campurkan semua bahan. Tuangkan di atas lapisan bawah kemudian kukus lagi selama 10-15 minit atau hingga masak.
Kredit blog Resepi Masakan 2
sdap tu..:)
BalasPadamSuka makan kuih pasung ....sedap...
BalasPadamtiap kali p tamu mmg ju beli kuih pasung =) suka makan =D
BalasPadamKuih pasung .. first time dengar..mesti kuih tradisional kan
BalasPadamKuih pasung ni zaman budak2 dulu k mia panggil kuih eskrim ...
BalasPadamSalam singgah sini dik Lya...sedapnya kuih pasung..lama suda ndk makan kuih ni..
BalasPadamandu bah kuih mu tua asha...terus teringin mo makan
BalasPadamouhh..itu namanya kuih pasung ya hhehhe baru tahu
BalasPadamtak pernah rasa, baru tahu nama dia..
BalasPadam