Halaman

Beautilicious Giveaway July 2017

Asha Lya | Julai 20, 2017 | 0Komen | >

Assalamualaikum



BEAUTILICIOUS GIVEAWAY

BEAUTILICIOUS GIVEAWAY 17-27 JULAI 2017



JOIN BEAUTILICIOUS GIVEAWAY :

1. Tulis entry dengan tajuk BEAUTILICIOUS GIVEAWAY
2. ikuti syarat lain seperti entry SINI.
3. Letakkan link entry korang di SINI.



Terima Kasih

Saya Nak Duit Raya By Opzzpinky

Asha Lya | Julai 11, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum






Dengan ini, maka berlangsunglah GiveAway Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky. Big thanks kepada para sponsor yang baik hati sponsor duit raya untuk pemenang GA sha, alhamdulilah, syarat simple ja, macam biasa korang kena patuh semua syarat, kalau tipu dosa tauu..hihi

SYARAT PENYERTAAN :- 
1. Buat satu entri yang bertajuk "Saya Nak Duit Raya by Opzzpinky" 
2. Copy banner yang cute diatas dan pastekan dalam entri korang. 
3. Linkkan ke entry ini. 
4. Done !! hantar link korang dekat komen di entry ini


25 PEMENANG AKAN MENDAPAT DUIT RAYA 


FOLLOW BLOG *Wajib
Opzzpinky | Jun-Zie | Natrah | Yatie | Mrs Pip | Asha Lya | Tasha | Yasira | Dyana | Nina | Kak Ani | Kak GojesSyazwani

FOLLOW INSTAGRAM *Jika ada
Opzzpinky | Jun-Zie | Natrah | Yatie | Asha Lya | Tasha | Yasira | Dyana | Nina | Eca | Kak Ani | Kak Gojes | Syazwani

LIKE FAN PAGE *Wajib

FOLLOW GOOGLE PLUS *Wajib

FOLLOW TWITER *Jika ada

FOLLOW TELEGRAM *Jika ada

ADD FACEBOOK *Wajib

**NOTA PENTING**

1. Pemilihan pemenang berdasarkan Random dan keputusan adalah muktamad.
2. Para Sponsor boleh join
3. Dua TOP REFERRAL dikalangan sponsor dan peserta akan mendapat duit raya dari sha 
4. Tarikh berlangsung GA adalah 09 Julai 2017 - 22 Julai 2017 

GOOD LUCK guys :)


Terima Kasih

GIVEAWAY NURUL & FRIENDS

Asha Lya | Julai 05, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum


Pagi semua, pagi ni rajin sikit nak join segmen mudah. Sapa taw rezki syawal kan, jom ramai2 kita memeriahkan.





Klik banner


Tamat 31.07.2017


Terima Kasih

AIDILFITRI GIVEAWAY BY FAYE AND FRIENDS

Asha Lya | Julai 04, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum

Masih dalam mood raya, apakata join segmen mudah raya ni. Sapa taw murah rezki kali ni.


Klik banner



Terima Kasih

I AM BLOGLISTED BY MRS PIP #2

Asha Lya | Julai 04, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum




Rasa lemau nak mengupdate blog, jadi kita panas2kan blog dengan join segmen mudah2 ini dulu la. 





Klik banner


Tamat 20.07.2017 so masih banyak masa lagi nak join






Terima Kasih

Hero Seorang Cinderella Tetap Trending Ketika Sambutan Hari Raya

Asha Lya | Jun 30, 2017 | 1Komen | >
Assalamualaikum






Drama bersiri Hero Seorang Cinderella tetap menjadi 'trending topic' di laman sosial Twitter biarpun ramai penonton sedang sibuk meraikan sambutan Hari Raya Aidilfitri.
 
Menerusi pemerhatian di laman Twitter, ramai penonton berinteraksi mengenai drama bersiri dengan menggunakan hashtag #HeroSeorangCinderella.
 
Walaupun semua sedang diserang 'mood' Raya, ramai penonton masih setia menantikan drama bersiri ini disiarkan pada jam 10.00 malam.
 
Rata-rata penonton tidak sabar menantikan kesudahan drama bersiri yang sudah memasuki minggu terakhir ini.
 
Jangan lupa saksikan episod terakhir drama bersiri lakonan Fattah Amin, Nur Fazura, Uqasha Senrose, Datin Seri Zizie Izette dan ramai lagi pada malam ini, jam 10.00 malam di Astro Ria (104) dan Astro Ria HD (123).
 

Sumber: astro gempak


Terima Kasih

Kelebihan Buah Thamar @ kurma

Asha Lya | Jun 16, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum
Salah satu makanan sunnah kegemaran Lya. Buah thamar @ kurma yang bukan sahaja boleh didapati pada bulan Ramadhan, tapi bulan2 yang lain pun tetap ada dijual. Mudah suda untuk mendapatkan stok buah kurma sekarang tak macam dulu2 hanya akan ada pada bulan Ramadhan sahaja.


Buah kurma diakui memang terlalu banyak khasiatnya, antaranya ialah:



Terima kasih sudi singgah sini


Terima Kasih

Giveaway RM1000 By Solehah Shamsuddin & SGShop Malaysia

Asha Lya | Jun 14, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum


Kali ni cuba nasib join GA yang di anjurkan oleh blogger Solehah Shamsudin dengan kerjssama SGshop. 



Giveaway ini akan berlangsung bermula 14 Jun 2017 - 20 Jun 2017
( 1 MINGGU SAHAJA )




Klik banner


Username SGshop: zalya
Id blog: ashalya
Fb: sue zalya
Ig: sue zalya


Terima Kasih

SGSHOP “JOM SHOPPING!” CONTEST

Asha Lya | Jun 13, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum



Kali ni berpeluang join contest yang di anjurkan oleh blogger Ayue Idris dengan kerjasama SGshop. Rm500 kredit shoopinb bakal dimenangi tiap sorang, banyak tu macam2 boleh beli. Apa lagi jom join sapa taw rezki berpihak kan amin.






Soalan dan Jawapan

Q1: Apakah servis yang SGshop tawarkan?



SGshop merupakan satu laman web shopping online antarabangsa dari China ke Malaysia dengan harga yang murah. SGshop ditubuhkan pada bulan Ogos 2011 dan sebuah syarikat tempatan yang berdaftar serta pakar dalam logistik supaya boleh menerima produk yang dikehendaki untuk dibeli dari laman web e-dagang China. Selain itu, pihak SGshop juga bekerjasama dengan pelbagai pihak bank untuk memastikan bahawa proses pembayaran selamat dan cekap.


SGShop menawarkan platform pembelian atas talian untuk laman web e-dagang terkenal dari China, antaranya Taobao.com, tmall.com dan banyak lagi. Ianya pembelian yang sangat mudah menggunakan platform SGShop, hanya perlu mengikuti langkah langkah yang dinyatakan dengan jelas di BUY FOR ME, boleh klik di sini untuk details.

SGShop juga menyediakan perkhidmatan SHIP FOR ME. Sekiranya anda ingin membeli sendiri barangan di laman web contohnya taobao.com, tetapi memerlukan perkhidmatan logistik untuk membawa barangan anda ke Malaysia, anda boleh menggunakan perkhidmatan penghantaran melalui SGShop. Anda hanya perlu mengikuti langkah langkah mudah yang diterangkan di SHIP FOR ME, boleh klik di sini untuk details.

SGShop menawarkan mata ganjaran. 200 points akan diberikan untuk setiap pendaftaran akaun, 50 points diberikan apabila status anda dikemaskini, 20 points akan diberikan untuk setiap review produk yang anda beli dan review haruslah dibuat tidak lebih dari 10 hari daripada penerimaan barangan. Dan mata ganjaran yang terkumpul, boleh ditukarkan kepada nilai ringgit, klik di sini untuk details.

Dengan best shipping guarantee, penghantaran yang boleh dipercayai dan pantas, on-line customer care dan risk-free guarantee, maka anda bolehlah shopping di SGShop tanpa rasa risau.



  • Q2: Senaraikan 3 item yang anda mahu beli di platform SGshop Malaysia (Letakkan sekali gambar dan link item) dan berikan sebab kenapa anda nak beli item tersebut.

Item pertama





Teratarik dengan tempat gantung baju ni, boleh guna untuk gantung baju2 customer yang suda siap di jahit. Kan saya tukang jahit jadi benda2 macam ni memang sangat perlu. Barua bampak kemas dan teratur gitu. Nak tahu lebih lanjut boleh klik sini.



Item kedua





Memandangkan rumah yang saya duduki sekarang ni kekurangan perabot. Maka kita pilih la ini sebab 2 in 1, boleh buat tempat rak kasut dan tempat duduk sekali. Memang nampak menarik sangat. Nak tahu info lebih lanjut boleh klik sini.



Item ketiga





Nak tambah koleksi set cadar warna biru tetap menjadi pilihan. Ada banyak koleksi boleh la tukar hari2 hehe. Nak tahu info lebih lanjut boleh klik sini.



Sudah jawab Q1 dan Q2 jangan lupa
- letak link entry korang kat blog entry contest cik ayue tu,
- dan sharekan entry anda di FB wall dengan hashtag #AyueIdrisXSGshopMalaysia
- lepas dah buat semua ni, korang jangan lupa pula isikan borang yang cik Ayue dah siapkan, kalau tak isi, penyertaan disqualified tau! ... borang tu korang boleh KLIK DI SINI


Terima kasih


Terima Kasih

'Giveaway Raya by Mrs Pip'

Asha Lya | Jun 13, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum
Jom join segmen mudah anjuran blogger Mrs Pip ( kak Mp). Syaratnya pun mudaj sangat.
Klik banner



Pengalaman terindah di bulan puasa yang pernah saya lalui ialah saya dapat bersama berpuasa bersama suami buat pertama kalinya selepas mendirikan rumahtangga. Pengalaman yang takkan dilupakan seumur hidup.

Terima Kasih

#RAMADHANGIVEAWAY BERSAMA SGSHOP MALAYSIA

Asha Lya | Jun 13, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum





Kali ni cuba nasib join giveaway yang di anjurkan oleh blogger Sofieadie. 
Syaratnya pun sangat mudah, esok due. So masih sempat lagi yang nak join.






Jika rezki saya menang shopping credit SGshop Rm100, nah ini saya nak beli buat tempat gantung baju customer yang suda siap jahit. Maklumla saya kan si tukang jahit, memang perlu ada benda macam ni. Mudahan rezki berpihak pada saya.


Username:zalya




Terima Kasih

Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

Asha Lya | Jun 05, 2017 | 0Komen | >

SILA KLIK BANNER DI ATAS JIKA MAHU MENANG DUIT RAYA!

Assalamualaikum kepada semua rakan blogger. Selamat menunaikan ibadah puasa. Semoga semua ibadah kita diterima oleh Allah s.w.t. Sempena bulan Ramadhan Al-Mubarak, Abam Kie dan penaja2 yang baik hati sekalian dengan secara rasminya melancarkan Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals. Jom sertai GA yang hebat ini kerana kami sudah menyediakan duit raya dan barangan eksklusif untuk dimenangi. Kalau tak join memang rugilah. Berikut ialah hadiah-hadiah yang ditawarkan:

RM20 X 11 pemenang
RM10 X 13 pemenang
Selendang Rindu X 2 pemenang
Stokin Tangan dan Stokin Silvy X 2 pemenang
Pre-loved Novel X 2 pemenang
Topup RM5 untuk peserta terpantas dan terakhir!

Kesemuanya 32 orang pemenang bakal kami cari!

Syarat-syarat penyertaan:

1. Follow blog dan Google+ penganjur dan penaja-penaja berikut:

* Abam Kie
* Ceritera Ibu
* Shafyqah Azahar
* Dearies Couple
* Jiakreatifelt
* Lovely Sunshine
* Saghah Cheeky Lady
* Sedetik Seketika
* Lea Azleeya
* Queen Bee
* irrayyan.com
* Kasihku Amani
* Hazrina Halim
* Mia Liana

2. Follow instagram berikut. (Bagi peserta yang ada akaun IG sahaja)

* Najiah Shaharain
* Abam Kie
* Mardhiyyah Rosli
* Shafyqah Azahar
* Afdilah Ceritera Ibu
* irrayyandotcom
* mialiana

3. Like Facebook berikut.

* Ina Azzahra
* Ayuni Dibble
* Handsock Murah dan Cantik
* Mialiana.com


4. Buat entri bertajuk Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals

5. Salin dan tampal kod HTML yang disediakan

6. Terbitkan

7. Tinggalkan pautan entri giveaway anda di ruangan komen entri SINI sahaja

8. Siap!

Pastikan anda mematuhi segala syarat yang dinyatakan. Boleh follow blog2 di atas tu sikit2. Lama2 habis la. Honesty is the best policy. Kerjasama rakan2 blogger amat diperlukan dan Abam Kie akhiri dengan ucapan jutaan terima kasih kerana sudi menyertai GA ini. Selamat maju jaya dan selamat menyempurnakan ibadah puasa pada tahun ini!

Jom klik di SINI jika nak join Duit Raya Giveaway by Abam Kie and Pals.


Terima Kasih

SGShop Malaysia || GIVEAWAY RM 1000 SHOPPING CREDIT BY WANI SUKARNO

Asha Lya | Jun 01, 2017 | 1Komen | >
Assalamualaikum





SYARAT - SYARAT PENYERTAAN 

1. mesti seorang blogger yang aktif

2. follow blog ini dan Google +

3. follow fan page BLOG WANI SUKARNO   

4. follow Facebook SGshop Malaysia dan Instagram @SGshop Malaysia

5. jawab satu soalan "Nyatakan barang yang PALING anda ingin beli dengan shopping credit RM100?

6. copy banner di atas dan tulis tajuk entry "SGShop Malaysia || GIVEAWAY RM 1000 SHOPPING CREDIT BY WANI SUKARNO. dan backlink kan entri anda di ruangan entri ini sahaja

7. pemilihan pemenang berdasarkan kepada jawapan yang paling "MELETOP"

8. 10 x RM 100  shopping credit akan diberikan kepada setiap pemenang

INFO: Pemenang yang bertuah diminta untuk daftar dengan SGshop Malaysia.. bagi memudahkan RM 100 dikreditkan ke akaun anda..

TARIKH TUTUP PENYERTAAN : 28 MEI - 11 JUN 2017


Nyatakan barang yang PALING anda ingin beli dengN shopping credit RM100


European iron floor coatrack store furniture clothes hanging




Terima Kasih

GIVEAWAY RM1000 SHOPPING CREDIT SGSHOP MALAYSIA BY FARAHGLANZDOTCOM

Asha Lya | Jun 01, 2017 | 2Komen | >


"Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By FarahGlanzDotCom"


Apa itu SGshop Malaysia?

SGshop merupakan satu laman web shopping online antarabangsa dari China ke Malaysia dengan harga yang murah. SGshop ditubuhkan pada bulan Ogos 2011 dan sebuah syarikat tempatan yang berdaftar serta pakar dalam logistik supaya boleh menerima produk yang dikehendaki untuk dibeli dari laman web e-dagang China. Selain itu, pihak SGshop juga bekerjasama dengan pelbagai pihak bank untuk memastikan bahawa proses pembayaran selamat dan cekap.

Okay, jika u all nak menjadi salah seorang pemenang bertuah ini sila ikuti syarat-syarat seperti berikut:-

Syarat-syarat:-

  1. Terbuka kepada semua blogger 
  2. Copy code HTML di kotak bawah dan paste di blog anda dan tulis entri bertajuk "Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By FarahGlanzDotCom"
  3. Follow Blog:FarahGlanzDotCom | IG:FarahGlanzDotCom | FB: FarahGlanzDotCom
  4. Like Fan Page SGShop Malaysia dan IG: SGshopMalaysia
  5. Nyatakan barang yang ingin dibeli dengan nilai RM100 Shopping Credit tersebut 
  6. Hantar penyertaaan berserta link blog anda di ruang komen di bawah. 

Tarikh Tutup
26 Mei 2017 - 09 Jun 2017
*Senarai pemenang akan diumumkan pada 12 Jun 2017 menerusi random.org

HADIAH :
10 x RM100 Shopping Credit SGshop Malaysia


Info:-Bagi pemenang yang bertuah nanti pastikan anda telah mendaftar akaun dengan SGshop Malaysia bagi memudahkan RM100 shopping credit SGshop Malaysia dikreditkan terus ke akaun anda nanti yer.. All the best and Good Luck!


Nyatakan barang yang ingin di beli dengan nilai Rm100 shopping credit tersebut:












Terima Kasih

Giveaway RM1000 Shopping Credit SGshop Malaysia By Cikzacom

Asha Lya | Mei 31, 2017 | 4Komen | >
Assalamualaikum






Klik banner


SGshop Malaysia adalah sebuag agent Taobau



SGshop Malaysia adalah sebuah agent Taobao yang berpusat di Singapura dan ada cawangan di Johor, Malaysia. Bayangkan barang-barang yang ada semuanya murah. Dengan RM100 shopping creditsudah berasa puas untuk anda membeli belah di SGshop Malaysia.
Username Sgshop: zalya
Seandainya Lya menang voucer Rm100, barang yang ingin saya beli di SGshop ialah barangan untuk kediaman antaranya:


Rm 31.25 x 1pc




Rm27.08 x 1pc




Rm20.14 x 2pc


Jumlah semua Rm98.58, memang berbaloi dengan Rm100 boleh beli 3 benda.








Terima Kasih

SEGMEN "SAYA NAK KAD RAYA" BY DUNIASHIDA.COM

Asha Lya | Mei 31, 2017 | 1Komen | >
Assalamualaikum




Selamat menalani ibadah puasa buat seluruh umat Islam. Pagi ni berkesempatan nak menyibukkan diri join segmen mudah dari blogger Shida.
Sapa tahu rezki dapat kad raya dari orang jauh kan.
Jom la reramai kita support segmen blogger shida.







Klik banner



Bagi pandangan  saya apa yang menarik di blog Shida, saya suka tengok backgroundnya yang berwarna biru, tenang je. Susun atur blognya kelihatan kemas dan sederhana. Buat pengetahuan semua blogger Shida ni ada menawarkan perkhidmatan printing kad raya. Jika ada yang masib mencari2 tempat nak buat kad raya boleh kontek dengan blogger Shida.

Terim kasih sudi singgah sini

Terima Kasih

Tadau Kaamatan

Asha Lya | Mei 30, 2017 | 3Komen | >
Assalamualaikum



Selamat menyambut Pesta Kaamatan buat semua rakyat Sabah ang menyambutnya.
Acara yang disambut setiap tahun pada tanggal 30-31.Mei.








Pesta Kaamatan atau nama lain iaitu (Tadau Kaamatan) atau di dalam bahasa Kadazan "Magavau" merupakan upacara perayaan khas untuk menghormati "Bambazon" iaitu untuk menghormati semangat padi. Perayaan ini adalah amalan secara tradisi Kaum Kadazan-Dusun sejak zaman berzaman. Perayaan "Magavau" ini biasanya diadakan selepas selesai menuai padi. Pesta Kaamatan yang dirayakan dewasa ini telah diluluskan oleh Majlis Undangan Kerajaan Koloni sebagai cuti umum Sabah sejak tahun 1960 lagi, oleh Tun Haji Mohamad Fuad Stephens, Ketua Menteri Sabah yang pertama.
Antara sambutan menarik yang diadakan ialah persembahan dan pertandingan tarian Sumazau. Tarian ini ditarikan oleh kaum petani terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian tradisional mereka. Tarian ini dengan iringan paluan gong. Tarian ini ditarikan dengan kedua-dua tangan diangkat ke paras bahu dan dikibar-kibarkan umpama kipasan sayap burung, mengikut alunan rentak yang dimainkan.
Selain daripada persembahan tarian Sumazau, diadakan juga pertandingan nyanyian dipanggil Sugandoi, pertunjukan bina badan, dan ratu cantik atau "Unduk Ngadau", dan persembahan segala jenis kesenian dan kraftangan. Pertandingan seperti memukul gong dan sukan rakyat juga menjadi antara acara utama dalam perayaan ini.
Antara hidangan popular semasa perayaan ini ialah meminum tapai atau "Kinomol", iaitu sejenis arak tradisional. Tapai merupakan minuman tradisi mereka, diperbuat sama ada daripada beras (nasi) atau ubi kayu. Nasi akan diperam di dalam sebuah tempayan besar atau "tajau" selama seminggu, atau ubi kayu diperam selama dua hingga tiga minggu. Biasanya tapai dicampur dengan ragi untuk mempercepatkan proses "memberi rasa" kepada tapai tersebut. Makanan tradisional turut disediakan sempena hari tersebut.
Mereka menggunakan sebatang buluh kecil yang dipanggil "Sumbiling" untuk menyedut air tapai ini dari dalam tempayan besar. Biasanya sumbiling digunakan untuk meminum air tapai yang diperbuat daripada ubi kayu. Selain itu, mereka juga menggunakan gelas khas dinamakan "Singgarung" yang diperbuat daripada buluh.

Asal usul Magavau




Bobohizan mengetuai mangavau

Terdapat banyak sebutan perkataan Magavau ini mengikut dialek dan lokasi suku kaum Kadazan Dusun. Walau bagaimanapun ia tetap membawa maksud yang sama.
Menurut cerita lisan, Kinorohingan ( Tuhan ) dan isterinya Suminundu mempunyai seorang anak perempuan yang bernama Huminodun. Untuk menyelamatkan orang-orang Kadazandusun daripada kebuluran kerana tidak mempunyai makanan yang mencukupi, maka Kinorohingan terpaksa mengorbankan anak kesayangan mereka Huminodun. Huminodun dikorbankan dan mayatnya disemadi menurut istiadat selengkapnya. Kononnya, mayat Huminodun itu telah mengeluarkan berjenis-jenis benih tumbuhan yang menjadi makanan utama kepada kita sekarang. Salah satu benih tumbuhan itu ialah padi. Oleh kerana sebahagian daripada mayat Huminodun itu mengeluarkan benih padi, maka wujudlah kepercayaan bahawa padi itu mempunyai semangat yang diberi nama "Bambarayon".
Bermula daripada kejadian tersebut orang-orang Kadazan Dusun memulakan upacara Pesta Kaamatan, juga dikenali sebagai KOKOTUAN ( Pesta Menuai ) seperti yang dirayakan sejak awal sehingga kini. Perayaan seumpama ini mengharapkan agar rezeki yang akan datang bertambah baik dan lumayan. Upacara penghormatan terhadap semangat padi yakni padi-padi yang selesai dituai dan telah selamat dimasukkan ke dalam ketawai ( Tangkob ) iaitu bekas tempat menyimpan padi. Selain itu, perayaan Pesta Kaamatan ini juga mengingatkan kaum itu mengenai asal-usul serta pencipta mereka - Kinorohingan, yang sanggup mengorbankan anak kesayangannya - Humindoun untuk menyalamatkan mereka daripada mati kebuluran.

Sumber: wikipedia

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign