Halaman

JUS BUAH NAGA DRAGON FRUT JUICE with VANILLA ICECREAM

Asha Lya | Disember 07, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum




BAHAN-BAHAN :

1 biji buah naga (yang isinya merah)
1 tin air Aiskrim Soda
Susu Pekat - 5-6 sudu
Ais kiub secukupnya
Air sejuk (dari peti ais secukupnya) - Jika jus terlalu pekat

Cara membuatnya:

1. Kupas buah naga dan potong kiub.
2. Masukkan kedalam blender dan kisar bersama ais aiskrim soda, susu pekat dan ais kiub hingga hancur.
3. Tuang ke dalam gelas dan suaikan rasa. Jika jus tersebut terlalu pekat bolehlah di tambah sedikit air. Masukkan juga ais kiub ketika menghidangkannya untuk rasa yang lebih hebat.
4. Tambah aiskrim untuk hidangan yang lebih lazat

Slmt mencuba



Terima Kasih

Mengenai Mascara Yang Perlu Anda Ketahui

Asha Lya | Disember 06, 2017 | 0Komen | >
Hiiii....


Mascara merupakan kosmetik yang berfungsi untuk melentikan bulu mata agar kelihatan cantik. Tidak asing lagi bagi mereka yang gemar bertata rias pasti mascara ini menjadi salah satu kosmetik yang wajib ada dalam koleksi mereka. 


Kosmetik fungsinya untuk membuat bulu mata melentik dan terangkat ke atas.   Selain itu juga untuk menampakkan agar kedua mata terlihat besar bersinar dan indah.  Namun mascara tidak dipakai apabila, bulu mata yang dimiliki sudah lentik dan panjang.


Di Lazada banyak menawarkan pelbagai jenis mascara dengan harga mampu milik dan mengikut kesusuaian anda, antaranya :










Tetapi pemakaian mascara yang terlebih banyak juga boleh mengundang bulu mata dan kelopak mata menjadi rosak. Berikut beberapa tips yang perlu anda tahu mengenai mascara: 


  • Bersihkan mascara sebelum tidur
Sebelum nak melelapkan mata@tidur, sebaiknya wajah harus di bersihkan dari sebarang bedak mahu pun kosmetik. Termasuk juga membersihkan mascara.  Membiarkan tidur dengan bulu mata terbalut mascara boleh menyebabkan kerosakkan pada bulu mata dan iritasi  pada kelopak mata
  • Hindari pemakaian mascara terlalu kerap
Mascara dipakai sebagai pelengkap kecantikan saja. Jangan terlalu kerap digunakan, kerana jika sering dipakai boleh mendatangkan keburukan dan kesihatan kulit dan bulu mata.  Benda ini dipakai hanya untuk acara –acara tertentu saja. Tidak digalakkan dipakai untuk harian.
  • Jangan bertukar mascara dengan teman
Mascara merupakan barang peribadi yang tidak boleh dipinjam –pinjamkan kepada teman. Sebab kosmetik juga diyakini dapat menularkan penyakit penyakit kulit.
  • Simpan di tempat yang kering
Mascara merupakan kosmetik yang berbentuk cecair dan sifatnya mudah kering. Setelah dipakai sebaiknya, ditutup sampai rapat agar tidak cepat kering.  Serta jika tidak dipakai dalam waktu lama, sebaiknya disimpan di tempat kering.


Di harap informasi serba-sedikit mengenai mascara ini dapat membantu anda.

Terima Kasih

RESEPI NONA MANIS KING

Asha Lya | Disember 06, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum





Bahan A

1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan (santan KARA) ~ campur air sikit jadikan 1 cawan
1 cawan tepung gandum
Pukul telur hingga kembang/blender je
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan pekat ~ KARA
1/2 cawan air pandan ~ ambil 5 helai daun pandan dan kisar bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple
sedikit emalco pandan (optional)

Ambil 5 helai daun pandan yang sederhana besar dan kisar dalam blender bersama 1/2 cawan air. Kemudian tapis
Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam, emulco pandan ( optional ) dan sedikit pewarna hijau apple jika warna hijau pandan kurang menyerlah.
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-dikit pekat

* Satukan Adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin.
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

Bahan C

1 cawan santan pekat ~ @ 1 kotak santan KARA campur sedikit air untuk dapatkan 1 cawan
1 sudu besar tepung gandum
garam
Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
Tunggu dia suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )
Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
**ni cara saya guna loyang**
Sediakan acuan loyang 6 inci, oleskan acuan loyang dengan minyak.

Tuangkan adunan hijau (hbiskan)dalam acuan loyang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga hbis
Kukus selama 15 - 20minit


**sejukkn dulu br terbalikkn di atas plastik(senang nk terbalikkn semula)
**adunan ni utk satu loyang 6 inci....saya hbiskan semua adunan hijau dan putih
**sblum potong sejukkn dulu dlm peti ais ya...supaya bhgian putih tu tak lembik bila di potong


Terima Kasih

Comelnya Fazura Di Majlis Perkahwinan Adik Ipar – Tahniah! Keluarga Fattah Terima 2 Menantu Dalam Seminggu!

Asha Lya | Disember 03, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum




Wah! Dalam masa dua minggu ibu dan bapa pelakon popular Fattah Amin telah menerima dua menantu dalam keluarga mereka.

Tahniah berganda dari kami di Astro Gempak. Semakin besar dan meriahlah keluarga Mohd Amin dan Ibu Zah selepas ini ya!

Menariknya, pasangan pengantin baru Fattah Amin dan Fazura turut menjadi perhatian sepanjang majlis berlangsung.

Menerusi pemerhatian Astro Gempak  selepas melihat beberapa video yang tersebar di Instagram, peminat mula memanggil Fattah dan Fazura dengan gelaran Abang Long dan Kak Long.

Astro Gempak difahamkan majlis perkahwinan adik kedua Fattah yang dipanggil ‘Angah’ ini telah berlangsung pada Jumaat (akad nikah) dan majlis persandingan berlangsung pada Sabtu (semalam).



Lebih sweet  lagi Fattah tidak melepaskan genggaman tangan isterinya ‘Yang Paling Manis’ walau sesaat pun!

Ada juga peminat yang mengusik nakal dan memberi komen; “Abang Long sayang sangat dekat Kak Long sebab itu tangan tak lepas-lepas dari tadi.”

Yang penting, kami dah tak sabar nak tunggu majlis resepsi Fattah dan Fazura yang dijangka berlangsung pada Januari depan.


Sumber: astro gempak


Terima Kasih

Terima Kasih

Asha Lya | November 09, 2017 | 0Komen | >
Assalamualaikum



Terima kasih buat rakan blogger yang masih ingat dan sudi menyinggah di blog cabuk sy ni hehe. Terlalu lama tak menulis di blog, lebih aktif di ig n fb jak setakat ni. Buat rakan2 bloger sy tak pernah lupa korang, tak menyinggah tak bermakna sy lupakan anda. Jika di beri kesempatan ruang pasti sy jenguk2 juga korang.





Ok karang entri seterusnya....






Terima Kasih

GIVEAWAY MIAKASSIM DOT COM 10 TAHUN

Asha Lya | November 08, 2017 | 3Komen | >
Assalamualaikum


Klik banner


Saya mula kenal blogger Kak mia semenjak join group Sabahan Blogger. Rupanya ramai juga kalangan blogger dari Sabah. Kalau sebelum ni ada kenal bebrapa orang jak. Start dari situ saya follow cerita2 mereka. Terima kasih Kak Mia sudi berkawan dengan saya.



Terima Kasih

Samosa ayam

Asha Lya | November 06, 2017 | 6Komen | >
Assalamualaikum







Samosa ayam


BAHAN-BAHAN :

1 peket ayam cincang
2 cawan mix veggie
kulit popiah besar secukupnya
3 sudu besar serbuk kari ayam - boleh tambah
1 sudu besar sos tiram - boleh tambah
Sedikit daun sup
Garam secukup rasa
1 biji telur - dipukul sedikit

BAHAN DIKISAR HALUS :

2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia


CARA MEMASAK :

- Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan dikisar sehingga wangi kemudian masukkan serbuk kari yang dibancur dengan sedikit air . kacau dan bairkan sampai rempah masak kemudian masukkan semua ayam cincang dan kacau bagi daging ayam masak . Masukkan sos tiram , daun sup , mix veggie dan kacau lagi kemudian masukkan garam secukup rasa bila dah amsak boleh la ditutup api dapur .

-Ambil sekeping kulit popiah dan letakkan inti ayam secukupnya dan boleh la dilipat dan disapu telur pada bahagian akhir lipatan kulit samosa ni . Buat sampai habis dan ketepi .

- Panaskan minyak secukupnya dalam kuali dan goreng semua samosa sehingga masak kekuningan . Boleh la diangkat dan ditos .


Kredit: group resepi masakan

Terima Kasih

Senarai Pemenang Anugerah Skrin 2017: Hanyut Raih Trofi Filem Terbaik

Asha Lya | November 04, 2017 | 3Komen | >
Assalamualaikum





Filem arahan U-wei Hj Saari, Hanyut berjaya merangkul trofi Filem Terbaik di malam Anugerah Skrin 2017 (ASK 2017).
 
Selain itu, Hanyut turut meraih trofi Pengarah Terbaik (U-wei Hj Saari), Lakon Layar Terbaik (U-wei Hj Saari), Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik (Khalid Salleh) dan Pelakon Pembantu Wanita Terbaik (Diana Danielle).
 
Karya arahan sutradara terkenal Erma Fatima, Pesan Dari Tuhan dinobatkan sebagai Drama Terbaik.
 
Naskhah itu turut merangkul anugerah Pengarah Terbaik (Erma Fatima), Lakon TV Terbaik (Erma Fatima) dan Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama (Remy Ishak).
 
Diacarakan oleh Jihan Muse, Fahrin Ahmad dan Shuk SYJ, ASK 2017 diadakan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra Kuala Lumpur.
 
Berikut merupakan senarai keputusan ASK 2017:
 
Rancangan Majalah Terbaik - Misi K 2016
 
Rancangan Realiti Terbaik - 3 Juara Akhir
 
Rancangan Anugerah Terbaik - Anugerah Juara Lagu 31
 
Pelakon Komedi Terbaik - Papa Sayang
 
Drama Komedi Terbaik - Budak Ijat
 
Lakon TV Terbaik - Erma Fatima: Pesan Dari Tuhan
 
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Filem - Diana Danielle: Hanyut
 
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Filem - Khalid Salleh: Hanyut
 
Lakon Layar Terbaik - U-wei Hj Saari: Hanyut
 
Pelakon Pembantu Wanita Terbaik Drama - Azizah Mahzan: Terima Kasih Ramadan
 
Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik Drama - Remy Ishak: Pesan Dari Tuhan
 
Pengarah Terbaik Drama - Erma Fatima: Pesan Dari Tuhan
 
Pengarah Terbaik Filem - U-wei Hj Saari: Hanyut
 
Pelakon Wanita Terbaik Filem - Sangeeta Krishnasamy: Adiwiraku
 
Pelakon Lelaki Terbaik Filem - Khir Rahman: Rock Bro
 
Pelakon Wanita Terbaik Drama - Fasha Sandha: Terima Kasih Ramadan
 
Pelakon Lelaki Terbaik Drama - Hasnul Rahmat: Kapcai Ayah
 
Drama Rantaian Terbaik - My Sweet Lavender
 
Filem Terbaik - Hanyut
 
Drama Terbaik - Pesan Dari Tuhan
 
Teks oleh: Kamaruddin Razal

Foto: Instagram @tv3malaysia

Terima Kasih

Nasihat Pagi

Asha Lya | November 03, 2017 | 3Komen | >
Assalamualaikum


Moga memberi sesikit motivasi buat kita semua, Insya Allah.







Terima Kasih

First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com

Asha Lya | Oktober 15, 2017 | 7Komen | >
Assalamualaikum






Syarat-Syarat untuk menyertai Giveaway ini ialah:-
1) Sila buat post di blog anda, yang bertajuk First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com copy paste banner kat atas nih di blog anda dan linkkan post First Giveaway Dari Ronaldmohoni.Com di post anda.
2. Sila follow blog Ronaldmohoni.Com.
3. Sila komen kedua-dua post ini, iaitu:-

Hadiahnya ialah:-
1. Wang tunai Rm10 untuk 3 pemenang (ditentukan oleh cabutan tiket nombor peserta)
3. Kupon Reload Rm5 untuk 2 pemenang (ditentukan oleh cabutan tiket nombor peserta)
2. Top Refferal Rm10 untuk 1 pemenang (ditentukan oleh sistem statistik blogger.com)


Terima Kasih

Senarai Pemenang Anugerah Planet Muzik 2017, Tahniah Kepada Semua Pemenang!

Asha Lya | Oktober 15, 2017 | 2Komen | >
Assalamualaikum





Anugerah Planet Muzik 2017 (APM 2017) yang menggabungkan artis Malaysia, Singapura dan Indonesia dilangsungkan pada 14 Oktober di MES Theatre, Mediacorp, Singapura, telah pun melabuhkan tirainya pada malam Sabtu.

Tahniah diucapkan kepada semua pemenang, terutama penyanyi dari Malaysia yang telah memenangi kategori masing-masing.

Dayang Nurfaizah pada APM 2017 telah memenangi dua kategori iaitu, Artis Terbaik Wanita dan Lagu Terbaik Malaysia.

Begitu juga dengan Khai Bahar yang mengungguli dua kategori iaitu, Lagu Paling Popular APM menerusi lagu Bayang dan Artis Paling Popular APM.

Turut memberikan kemenangan kepada Malaysia ialah, Ayda Jebat menerusi kategori Ikon Media Sosial.

Penyanyi lain dari Malaysia yang membawa pulang trofi AMP 2017 ialah Faizal Tahir dan Datuk Siti Nurhaliza dalam kategori Duo/Kumpulan Terbaik menerusi lagu Dirgahayu dan Anuar Zain dalam kategori Artis Terbaik Lelaki.

Berikut merupakan senarai penuh pemenang APM 2017:
 
ARTIS BARU TERBAIK (LELAKI)
1 VIRGOUN - SURAT CINTA UNTUK STARLA
2. HAEL HUSAINI - JAMPI
3 ISMAIL IZZANI - SABAR
4 RICK KARNADI - SAMPAI AKHIR
5 IYAAD - CAHAYA
 
ARTIS BARU TERBAIK (WANITA)
1 GLORIA JESSICA - DIA TAK CINTA KAMU
2 ARA - WARKAH UNTUKKU
3 WANY HASRITA - MENAHAN RINDU
4 ISNINA - BUAYA
5 LEA ISMAIL - LANGKAH BARU
 
DUO/KUMPULAN TERBAIK
1 FAIZAL TAHIR & DATUK SITI NURHALIZA - DIRGAHAYU
2 SHILA AMZAH & ALIF SATAR - SELAMANYA CINTA
3 ISYANA SARASVATI & RAISA - ANGANKU ANGANMU
4 YUNA & SONAONE - PULANG
5 AISYAH AZIZ & HAIKAL ALI - SENYUM SAJA
 
BAND TERBAIK
1 ARMADA - ASAL KAU BAHAGIA
2 BUNKFACE - ORANG KITA
3 JIVVA - MATAHARI
4 HIVI! - PELANGI
5 GOD BLESS - DAMAI
 
KOLABORASI TERBAIK (ARTIS)
1 AFGAN FEAT. SONAONE - X
2 AWI RAFAEL & KAKA - ADA JALANNYA
3 AZIZ HARUN FEAT. ELIZABETH TAN - MAMA
4 CALVIN JEREMY & DAIYAN TRISHA - KITA
5 TAUFIK BATISAH & ADIRA - MEMILIH MENCINTAIMU
 
KOLABORASI TERBAIK (LAGU)
1 TERIMA KASIH - KAKA (ALIF ABDULLAH / ALIF ABDULLAH)
2 TANDA TANYA - AISYAH AZIZ (OMAR K, EZRA KONG & ISHAZEE ISHAK / OMAR K, EZRA KONG & ISHAZEE ISHAK)
3 YAKIN AKU - AYAI & FIRMAN (AWI RAFAEL / PUTRI CAHAYA)
4 AKU SANGGUP - SUFI RASHID (EDRY ABDUL HALIM / EDRY ABDUL HALIM & SUFI RASHID)
5 NAKAL NAKAL NAKAL - AYDA JEBAT (AYDA JEBAT & IRWAN SIMANJUNTAK / AYDA JEBAT & IRWAN SIMANJUNTAK)
 
ARTIS TERBAIK (LELAKI)
1 ANUAR ZAIN - ANDAINYA TAKDIR
2 FAIZAL TAHIR - SEJATI
3 CAKRA KHAN - MENCARI CINTA SEJATI
4 ANJI - DIA
5 TULUS - MONOKROM
 
ARTIS TERBAIK (WANITA)
1 DAYANG NURFAIZAH - LELAKI TERAGUNG
2 ISYANA SARASVATI - MIMPI
3 AISYAH AZIZ - TANDA TANYA
4 RAISA - TENTANG CINTA
 
LAGU TERBAIK (SINGAPURA)
1 SENYUM SAJA - AISYAH AZIZ & HAIKAL ALI
2 BUAYA - ISNINA
3 TERLALU - ARUS FEAT. SOFIA ARISSA
4 SELAMANYA - FARIDZUAN FARIS
5 CAHAYA - IYAAD
 
LAGU TERBAIK (MALAYSIA)
1 LELAKI TERAGUNG - DAYANG NURFAIZAH
2 JAMPI - HAEL HUSAINI
3 DIRGAHAYU - FAIZAL TAHIR & DATUK SITI NURHALIZA
4 SELAMANYA CINTA - SHILA AMZAH & ALIF SATAR
5 ANDAINYA TAKDIR - ANUAR ZAIN
 
LAGU TERBAIK (INDONESIA)
1 ANGANKU ANGANMU - ISYANA SARASVATI & RAISA
2 DIA - ANJI
3 ASAL KAU BAHAGIA - ARMADA
4 MONOKROM - TULUS 
5 SURAT CINTA UNTUK STARLA - VIRGOUN
 
IKON MEDIA SOSIAL
AYDA JEBAT

ARTIS PALING POPULAR (SINGAPURA)
SG6 HANNAH DELISHA
 
LAGU PALING POPULAR (SINGAPURA)
AKU SANGGUP - SUFI RASHID
 
LAGU PALING POPULAR APM
BAYANG - KHAI BAHAR
 
ARTIS PALING POPULAR APM
KHAI BAHAR

ANUGERAH KHAS APM 2017 
ELLA

Sumber: astro gempak

Terima Kasih

TEPUNG BERAS

Asha Lya | Oktober 05, 2017 | 8Komen | >
Assalamualaikum





Selepas ni jangan tersilap beli tepung beras ya...👇👇👇


TEPUNG BERAS

Ada pelbagai jenis tepung beras.. pasti ada yg tak terfikir apa bezanya...bagi kita asal tepung beras semuanya sama
Ada 3 jenis tepung beras yg berlambangkan gajah..tepung beras biasanya asal di perbuatkan dari negara thailand...
Pasti ada yg tak perasaan kan
Hari ni kami akan terangkan apa fungsi tepung beras mengikut lambang gajah yg ada

TEPUNG BERAS CAP 1 GAJAH
*Sangat sesuai untuk mengoreng..seperti buat adunan utk goreng pisang..keledek...keladi..cempedak...adunan gorengan ikan...seperti goreng mamak..goreng berempah...
*tepung ini sangat ranggup
*sesuai untuk buat rempeyek..dan tumpi kacang hijau@dhall

TEPUNG BERAS CAP 3 GAJAH
*sangat sesuai untuk kuih2 tradisional seperti contoh kuih kuci...kuih apam beras eno...dan pelbagai lagi jenis kuih
*ia menghasilkan kuih yg lembut dan berkilat

TEPUNG BERAS CAP 5 GAJAH
*sesuai untuk membuat mee laksa dan pelbagai jenis mee
*sebab ia lebih kental

TEPUNG BERAS CAP TERATAI
*Sangat sesuai membuat rempeyek dan apam.
*kalau buat apam rasa tepung nya kurang
*jika buat rempeyek dan tumpi sangat2 ranggup

Terima Kasih

Giveaway Birthday Tuan Blog Dan Blog Anugerah Terindah

Asha Lya | September 26, 2017 | 13Komen | >
Assalamualaikum


Terasa lamanya tak besiaran di blog, nak kembalikan semangat tu yanb payah sikit. Teringin nak aktif macam dulu2, Insya Allah hope di bagi kekuatan untuk kembali menulis. Sebagai permulaan ni sis join segemen dari rakan blogger sebagai tanda support sahabat blogger ni.




Klik banner



Terima Kasih

10 Sebab Kenapa Setiap Rumah Wajib Ada Tepung Jagung

Asha Lya | September 12, 2017 | 12Komen | >
Assalamualaikum




10 Sebab Kenapa Setiap Rumah Wajib Ada Tepung Jagung. 
    
Tepung jagung tidak sekadar digunakan sebagai bahan makanan tetapi sesuai juga untuk digunakan sebagai bahan pembersihan.

Banyak cara kita boleh gunakan bahan dapur untuk tujuan pembersihan, berikut ialah dengan menggunakan tepung jagung:

1. Taburkan serbuk tepung jagung ke dalam kasut untuk menyerap peluh dan bau yang kurang menyenangkan

2. Kotoran yang terdapat pada material fabrik seperti darah, dakwat dan kesan terbakar seterika dapat dihilangkan dengan menggunakan campuran tepung jagung dan air. Lapisi permukaan kesan kotoran itu sedikit tebal dan biarkan ia mengering. Kemudiannya tanggalkan lapisan tepung jagung.

3. Bersihkan kesan atau sisa air kencing bayi mahupun haiwan dengan melapisi permukaan tersebut dengan sebatian tepung jagung cdan juga air. Biarkan ia mengering dan sental atau gunakan vakum.

4. Semasa anda memberus atau membasuh periuk dan kuali, tambahkan sedikit dengan serbuk tepung jagung untuk mengembalikan kilatan perkakas.

5. Untuk kotoran degil seperti lumpur ataupun kulat gunakan campuran 1 sudu makan tepung jagung, 1 sudu baking soda, 1 sudu jus lemon dan ¼ cawan air. Sapukan ke kawasan tersebut dan biarkan seketika. Bilas seperti biasa.

6. Alternatif untuk menggantikan pelembut fabrik, campurkan 2 sudu tepung jagung dengan ¼ cawan baking soda dan beberapa titis minyak haruman essential mengikut citarasa anda.

7. Jika anda ingin membersihkan atau menggilap perabot kayu, tambahkan sedikit serbuk tepung jagung dan bahan cecair penggilap anda. Ia akan menambahkan kilatan pada permukaan perabot kayu anda.

8. Untuk menyingkirkan kesan minyak yang terpalit pada kertas dinding anda, sapukan sedikit dengan serbuk tepung jagung dan dicampurkan dengan sedikit air. Biarkan ia kering dan sental sehingga hilang.

9. Campurkan serbuk tepung jagung dengan air dan biarkan ia menjadi sebatian yang pekat. Bahan ini boleh dijadikan sebagai ejen skrub yang lembut dan praktikal untuk mencuci bahagian atas hud dapur, hob memasak dan sebagainya.

10. Jika terdapat contengan krayon pada dinding anda, gunakan sebatian yang sama iaitu serbuk tepung jagung yang dicampur dengan air dan sapu pada dinding yang terkena kesan tersebut. Biarkan kering dan lapkan sahaja.

Sumber: http://t.me/cookeatlove123


Terima Kasih

Corat Coret Sukan Sea KL2017

Asha Lya | Ogos 21, 2017 | 9Komen | >
Assalamualaikum





Upacara Pembukaan Sukan Sea ke-29 KL2017 di Stadium Nasional Bukit Jalil berlangsung gilang gemilang malam tadi. Bertaraf dunia, itu komen kebanyakan penonton!

Upacara itu dirasmikan oleh Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong XV, Sultan Muhammad V dan pelbagai persembahan disajikan termasuk nyanyian lagu tema Bangkit Semula oleh Dayang Nurfaizah.

Namun, dalam pada kemeriahan upacara berkenaan ada pelbagai insiden luar kawal dan perkara-perkara menarik di dalam dan luar stadium.

Kami kongsikan sedikit corat-coret sepanjang upacara berkenaan.

1) Penonton mula membanjiri Stadium Nasional Bukit Jalil semenjak pukul 3 petang! Semangat betul semuanya!

2) Di stesen pertukaran laluan Ampang - Sri Petaling, Chan Sow Lin, sebuah gerabak tambahan disediakan pada pukul 6 petang ketika waktu puncak bagi mengurangkan kesesakan.

3) Jangan sangka hari cerah tidak akan hujan! Ya, tepat pukul 7 petang ketika penonton sedang beratur panjang hujan turun dengan lebatnya di sekitar stadium.

4) Disebabkan hujan, ada pihak yang mengambil kesempatan menjual baju hujan 'poncho' sekitar stadium berharga RM5 untuk saiz kecil dan RM10 untuk saiz besar. Harga asal 'poncho' sekitar RM2 hingga RM4 sahaja.

5) Peniaga yang menjual makanan di food truck tidak menang tangan melayan pelanggan yang menderu datang selepas tamatnya upacara pembukaan.

6) Pengarah filem terkenal, Saw Teong Hin bertindak sebagai Pengarah Kreatif bagi persembahan gilang gemilang sewaktu upacara pembukaan KL2017. Patutlah persembahan semuanya best!

7) Kelibat atlet lempar cakera, Irfan Shamsuddin sebagai pembawa obor di upacara pembukaan tidak kelihatan kerana dia menarik diri akibat mengalami kecederaan terseliuh buku lali. Irfan kini dalam proses pemulihan sebelum acaranya bermula pada minggu depan.

8) Disebabkan ramai orang membanjiri stesen LRT Bukit Jalil untuk pulang ke rumah selepas acara tamat, ada yang sanggup berjalan kaki ke stesen berikutnya iaitu stesen LRT Sri Petaling untuk mengelakkan kesesakan.

9) Bagaimanapun, stesen LRT Bukit Jalil terus sesak hingga pukul 1 pagi.

10) Setakat dilaporkan sekurang-kurangnya empat penonton pengsan dalam kejadian berasak-asak menanti giliran masuk ke ruang menunggu gerabak. Tiga daripadanya wanita.

Untuk perkembangan dan informasi mengenai GempakXSeaGames, layari www.gempak.com/seagames2017atau ikuti laman Facebook Astro Gempak dan Instagram @astrogempak.

Teks oleh: Kamaruddin Razal, Amri Hassan
Foto: Twitter KL2017
Sumber: astro gempak

Terima Kasih

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign