campur semua bahan dan uli sampai sebati..buat la bulat2 dan leperkan,kemudian bubuhkan inti...bulatkan semula dan dileperkan sedikit..buat sampai habis...dan bolehlah di goreng...(semasa proses membuat cucur badak ni,sekiranya adunan lembik,ambil sedikit tepung dan sapukan di tangan supaya tidak melekit/melekat)
Bahan-bahan untuk inti:
1/3 biji kelapa parut
1 btg serai
2 sudu besar udang kering
3 tangkai cili kering
sebiji bawang besar
2 ulas bawang putih
sedikit air asam jawa
1 sudu gula
garam secukupnya
Cara-caranya:
Cili kering, bawang besar dan putih, udang kering, serai hendaklah dikisar halus.
Campurkan kelapa dengan bahan kisar, sedikit perahan air asam jawa, gula dan garam secukupnya.
Gaul sebati dan goreng dalam kuali tanpa minyak hingga inti masak.
Udang tu nmpk unik..Huhu
BalasPadamBaru terfikir nk cr resepi cucur badak..
BalasPadamBaru2 ni kerap pula beli kelapa parut..
Dh cuba dangai, lempeng kelapa..
So teringat nk cuba cucur badak plak..
Tp kena beli keledek dulu lah.
Lya guna keledek putih ke merah ye???
Sedapnya! Ada masa nanti boleh try buat hehe
BalasPadameee tembam nya !!! =D
BalasPadam