Halaman

Durian Merah

Asha Lya | September 10, 2015 | 16Komen | >
Assalamualaikum



Ada yang pernah makan durian merah tak? Kalau orang Sabah mesti ada kan... Ini durian kat kampung Lya di Beaufort. Sekarang kan musimnya jadi belambakla di pasaran. Ada sesetengah orang panggil ni durian dalit, durian otak udang. Macam2 sja hhaha.





Durinya kecik2, kulitnya tak berat jika di banding dengan durian putih.




Isinya merah ranum. Isinya lemak2 manis dan kurang baw berbanding durian putih bawnya sekampung boleh terhidu. Kalau kat area Kinabatangan biasa diorang buat tempoyak tapi Lya memang tak reti makan. Lya makan macam ni ja. Sekian




Wassalam

Terima Kasih

16 ulasan:

  1. Salam singgah sini dik lya....akak tak pernah makan macam tu dik lya...kalau dah di buat tempoyak biasa akak makan tpi akak tak pandai buat tempoyak pandai makan jak....hihi

    BalasPadam
  2. tak pernah makan durian ni...

    BalasPadam
  3. wah..merah..bestnya..rasa sama jugak ke lya

    BalasPadam
  4. pelik 1st time tengok. jakun kejap :)

    BalasPadam
  5. tak pernah tgk la.. rupanye durian ada isi kaler merah...

    BalasPadam
  6. first time akak tengok.. dari luar nampak macam durian biasa..

    BalasPadam
  7. 1st time saya tengok durian mcm tu.. tak pernah rasa pun lagi.. teringinlahg nak rasa nanti...

    BalasPadam
  8. wahh pertama kali nampak nik...nak carilah jugak ..
    nik bab durian nie minat sangat

    BalasPadam
  9. Tak pernah makan lgg.. Nmpak mngancam hehe

    BalasPadam
  10. saya pernah makan.. sedap juga tapi saya lebih prefer durian yg biasa.. :D

    BalasPadam
  11. alamak...takut plak nk mkn...x pernah mkn

    BalasPadam
  12. tak pernah makan lagi..merahnya mak ngah!!.
    Nanti bagitau lagi yer..bila musim dia...nak terbang ke sana makan..
    serius ni

    BalasPadam
  13. biasa tgk isi durian kuning jeeee.. ehe

    BalasPadam

...Terima Kasih Komen Ikhlas Anda...
...Komen Anda Semua Sangat Dihargai...
....Kalau sudi jemput la datang selalu...

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign