Halaman

Resepi Cream Potato

Asha Lya | September 15, 2014 | 20Komen | >
Assalamualaikum


Selamat berhari Isnin semua.
Hari ni keja esok cuti boleh rehat lagi yehhh.
Aktiviti masak-memasak dihujung minggu diteruskan lagi.
Kali ni Lya nak cuba resepi Cream Potato.
Resepi lupa plak ambik kat mana...ampunnn
 Rasanya korang lagi terer nak membuatnya kan.


 
 
 
Bahan-Bahan :
 
 
 1.Kentang
2.Susu segar (Lya guna dutchlady)
3.Kiub pati ayam knor (nak guna jenama lain pun boleh)
4.Air
5.Isi ayam
 6.Serbuk black paper


Bahan lain lupa plak nak snap kihkihkih


Cara membuatnya:

1.Rebus kentang sampai empuk jangan lupa letak garam sedikit

2.Potong isi ayam kemudian rebus letak garam sedikit

3.Bila kentang dah empuk kasi lenyek dia. Lya jenis yang malas nak
lenyek so kita kasi blender sampai dia halus. Masa blender tu
letak sedikit air + susu segar (ini kuantiti untuk Lya bedal sorang kihkih)

4.Bila kentang dah sebati kemudian kita campur
dengan isi ayam tadi kemudian letak kiub pati ayam. Masak kira-kira
dalam 10 minit dah mendidih kira masak la tu. 
Taburkan serbuk black paper.


Nota: Nak lagi sedap boleh letak cendawan butang

 
 
 siappp...
 
 
  
Ok la pertama kali mencuba menjadi jugak.
Boleh makan dua kali kira banyak juga tu terhasil
 
 
 
Wassalam


Terima Kasih

20 ulasan:

  1. lemak-lemak masin..ade rasa macam kentang lenyek kfc tak lya?

    BalasPadam
  2. balik ni nk buat.. esok kita report kalau jadi..haha
    semua bhan ada.. keculai susu..nak beli ptg ni

    BalasPadam
  3. sedapnya..dapat bayangkan..hihi

    BalasPadam
  4. Lya i tag u kat sini :

    http://satujanjikita.blogspot.com/2014/09/giveaway-by-nazatupperware.html

    BalasPadam
  5. Alaaa..nape ade susu? Kalau tak letak susu tu, menjadi tak? Huhu

    BalasPadam
  6. Waaa, macam sedappp je ni, Lya... :)

    BalasPadam
  7. salam. alamak haihhh..terliur pulak sy hahaa

    BalasPadam
  8. wah nampak sedap ni Lya, nanti mau cuba lah :)

    BalasPadam
  9. wah, boleh cuba la nanti. saya memang jarang atau malas mungkin buat ni. haha.

    jemput ke blog saya. kisah saya dalam menurunkan berat badan serta bekerja dari rumah dengan 2 anak lelaki comel.

    thanks

    BalasPadam
  10. Alaaaa sedapnya,balik nnti nak buat lah hehe...

    BalasPadam
  11. BW malam2 tgk makanan ni buat sha lapar la..hahaha..nice sharing dear

    BalasPadam

...Terima Kasih Komen Ikhlas Anda...
...Komen Anda Semua Sangat Dihargai...
....Kalau sudi jemput la datang selalu...

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign