Halaman

Air Mata

Asha Lya | November 26, 2013 | 12Komen | >
Assalamualaikum


Sapa yang tak pernah menangis
sila angkat jari???...
Mustahil la plak kan tak pernah menangis
tipula tu hihihi

Nie antara fakta mengenai air mata

Membunuh bakteri
Biasanya kita menggunakan ubat titis cthnya mcm eye mo untuk menghilangkan kotoran dan bakteri dalam mata. Tetapi air mata ternyata dapat membunuh bakteri secara alami kerana di dalamnya terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang berfungsi membunuh sekitar 90% hingga 95% bakteri.

Mencerahkan penglihatan
Air mata berguna untuk mencerahkan penglihatan kerana dapat mencegah dehidrasi pada membran yang dapat membuat penglihatan menjadi kabur.

Mengeluarkan racun pada mata
Air mata yang keluar dari hasil menangis kerana emosi ternyata mengandungi racun. Dengan keluarnya air mata tersebut, menandakan bahwa racun telah dibuang dari dalam tubuh.

Mampu meningkatkan mood
Dengan menangis, mood seseorang akan berubah menjadi lebih baik kerana air mata yang dihasilkan dari menangis mengandung 24% protein albumin yang berguna meregulasi sistem metabolisme tubuh.

Mengurangi stres
Air mata mampu mengeluarkan hormon stress yang terdapat dalam tubuh iaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain itu air mata dapat membantu melawan penyakit yang disebabkan oleh stress seperti tekanan darah tinggi.

Sesekali menangis sekurang-kurangnya dapat melegakan
hati kita kan.Tak salah menangis tapi jangan plak sampai ter"over"  hehehe

Wassalam

Membunuh bakteri Biasanya kita menggunakan obat tetes untuk menghilangkan kotoran dan bakteri dalam mata. Tetapi air mata ternyata dapat membunuh bakteri secara alami karena di dalamnya terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang berfungsi membunuh sekitar 90% hingga 95% bakteri. Mencerahkan penglihatan Air mata berguna untuk mencerahkan penglihatan karena dapat mencegah dehidrasi pada membran yang bisa membuat penglihatan menjadi kabur. Mengeluarkan racun pada mata Air mata yang keluar dari hasil menangis karena emosi ternyata mengandung racun. Dengan keluarnya air mata tersebut, menandakan bahwa racun telah dibuang dari dalam tubuh. Mampu meningkatkan mood Dengan menangis, mood seseorang akan berubah menjadi lebih baik karena air mata yang dihasilkan dari menangis mengandung 24% protein albumin yang berguna meregulasi sistem metabolisme tubuh. Mengurangi stres Air mata mampu mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh yaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain itu air mata dapat membantu melawan penyakit yang disebabkan oleh stres seperti tekanan darah tinggi

Source: https://www.optikmelawai.com/eye_info/fakta-tentang-air-mata/696/
Membunuh bakteri Biasanya kita menggunakan obat tetes untuk menghilangkan kotoran dan bakteri dalam mata. Tetapi air mata ternyata dapat membunuh bakteri secara alami karena di dalamnya terkandung cairan yang disebut dengan lisozom yang berfungsi membunuh sekitar 90% hingga 95% bakteri. Mencerahkan penglihatan Air mata berguna untuk mencerahkan penglihatan karena dapat mencegah dehidrasi pada membran yang bisa membuat penglihatan menjadi kabur. Mengeluarkan racun pada mata Air mata yang keluar dari hasil menangis karena emosi ternyata mengandung racun. Dengan keluarnya air mata tersebut, menandakan bahwa racun telah dibuang dari dalam tubuh. Mampu meningkatkan mood Dengan menangis, mood seseorang akan berubah menjadi lebih baik karena air mata yang dihasilkan dari menangis mengandung 24% protein albumin yang berguna meregulasi sistem metabolisme tubuh. Mengurangi stres Air mata mampu mengeluarkan hormon stres yang terdapat dalam tubuh yaitu endorphin leucine-enkaphalin dan prolactin. Selain itu air mata dapat membantu melawan penyakit yang disebabkan oleh stres seperti tekanan darah tinggi.

Source: https://www.optikmelawai.com/eye_info/fakta-tentang-air-mata/696/

Terima Kasih

12 ulasan:

  1. wow banyak jugak faedah nangis rupenye..xkn nk nangis ari2 kn ehhehe

    BalasPadam
    Balasan
    1. nangis juga terapi untuk mata :)..jgn plak sejaja nangis hehhh

      Padam
  2. ooo yela..kalau kita rasa pedih mata atau bau bawang mesti air mata menitik..tanda mata kita masih bagus yela kan..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah betul tu kak hehe..satu terapi juga

      Padam
  3. salam pg..thanks singgah blog m3h..& join segmen jom teka tu..
    done follower yg ke 271

    BalasPadam
  4. selalu juga menagis apabila sedih atau geram pada seseorang.. wanita dan air mata tidak dapat dipisahkan.. menabung churp2.. :D

    BalasPadam
  5. wowww!!! baru tahu pasal air mata niehh.. tq sbb kongsi.... woww wowww..

    BalasPadam
  6. Asha...dulu kak ina ni ratu airmata..he he..tapi sekarang dah kental sikit..klik2 iklan Ford untuk awak yg rajin komen kat blog kak ina :)

    BalasPadam
  7. ho yeke.. baru tau ni.. tahnx share.. heee..

    BalasPadam

...Terima Kasih Komen Ikhlas Anda...
...Komen Anda Semua Sangat Dihargai...
....Kalau sudi jemput la datang selalu...

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign