Halaman

Santapan Yogurt

Asha Lya | Disember 10, 2013 | 30Komen | >
Assalmualaikum

Sapa kat cne suka minum or makan yogurt
ehehe..kita suka.Semua jenis yogurt kita
sudah try..kali nie kita try yogurt anlene plak

santapan tengahri Lya hari nie yogurt..aha

Tidak ramai kan yang tahu badan kita nie sebenarnya
memerlukan bakteria yang sihat untuk saluran pencernaan.
Selain tu dapat juga memberi keseimbangan dalam kitaran usus
manusia atau bertindak secara langsung pada penghadaman
& sistem imunisasi (ketahanan) badan.

Namun tidak ramai yang menggemari yogurt kan
rasanya macam susu masam..tapi baik untuk kesihatan...

Antara kelebihan yogurt

1. Beberapa strain probiotik meningkatkan kadar imun tubuh
- Probiotik bakteria yang terkandung di dalam yogurt 
dapat membantu mencegah penyakit radang usus
melalui mikrofora pencernaan. (lebih baik kita mencegah
daripada mengubati kan)

2.Baik untuk wanita lepas bersalin
- Ramai yang lepas bersalin ingin tampil
kembali bentuk tubuh yang asal kan.Selain tu dapat
membekalkan khasiat susu ibu

3.Mencegah jangkitan pada vagina
- Infeksi atau jangkitan Candida pada vagina merupakan masalah 
yang banyak dialami wanita pengidap diabetes. 
Pengambilan yogurt sekurangnya dapat menurunkan pH
dan infeksi candida

4.Membantu sistem penghadaman
- Bakteria yang terkandung di dalam yogurt berfungsi 
membantu menghadamkan laktosa (gula semulajadi dalam susu).

5. Meningkatkan tulang & mencegah osteoporosis
-  Antara khasiat yogurt yang amat tinggi nilainya 
ialah yogurt mengandungi lebih banyak kalsium, vitamin A, tiamina, 
niasin dan riboflavin daripada susu.  Di samping itu, 
yogurt juga kaya dengan zat besi, fosforus dan kalium.

6. Menurunkan kadar kolestrol

7. Membantu mengurangkan berat badan
 
Wassalam

Terima Kasih

30 ulasan:

  1. Alahaiii lamanya tak minum yogurt

    BalasPadam
  2. terbaik..review yogurt anlene pulak ye sis..nyum..

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah sis rasa sekali sedap plak :)

      Padam
  3. suka juga tapi anlene xpna try lg..selalunya nestle dan dutch lady :)

    BalasPadam
  4. Masa saya diserang gastrik dulu tu malam2 mesti makan yogurt. Sangat-sangat berkesan. hehe. Kalau tak makan tak boleh tidur malam.

    BalasPadam
    Balasan
    1. trima kasih sudi singgah ke blog saya..

      Padam
  5. yogurt memang sedap..suka makan..tp tang harga cam tak like la..he3

    BalasPadam
  6. memang sedap ^_^ tapi agak mahal jgk kan

    BalasPadam
  7. eh..ada eh yougurt alene...oklah nak sruh en.husband beli nie..taklah muak minum susu anlene jerk..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ada nie pun first time mkn yogurt anlene :)

      Padam
  8. yogurt selalunya akak buat mask jer...he he he... makan yang berperisa berry brand marigold jer...

    BalasPadam
    Balasan
    1. lah blh buat masker plak kan sis..baru kita taw

      Padam
  9. Asha..kak ina kalau yogurt plain ni campur dalam resepi nak buat kek je...he he..tapi kalau yogurt yang ada buah2an tu memang 1 famili suka makan :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. haah kita taw kak ina selalu buat kek yogurt :)

      Padam
  10. nice info..btw,dah follow..sudi follow blog kita pulak? :) sitizawiah95.blogspot.com

    BalasPadam
  11. IM pun suka makan yogurt jugak. Sangat suka. Hehe

    BalasPadam
  12. Sya2..sya suka yogurt strawberri..mmg sgt sdp :)

    BalasPadam
  13. Jom join ga ni :) Pastu boleh tak komen sesuatu kat entri tu? Kalau tak pun, buat smiley je ^^ Thank you yer :D Special Giveaway By Afiqah

    BalasPadam
  14. Best.. sy mmg suka yogurt.. feveret.. :)

    BalasPadam

...Terima Kasih Komen Ikhlas Anda...
...Komen Anda Semua Sangat Dihargai...
....Kalau sudi jemput la datang selalu...

Asha Lya Copyright © 2016. Design by MaiGraphicDesign